Kada na slavi želite da impresionirate goste jednostavnim, a ukusnim predjelom za Nikoljdan, onda nema dileme - morate da napravite ovaj posni slani rolat sa ajvarom.

Sočna kora krije kremasti fil od posnog majoneza, kačkavalja i hrskavog susama, dok kiseli krastavci dodaju osvežavajuću notu. Savršeno se seče na tanke šnite i nestaje sa stola pre nego što stignete da sednete.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno predjelo/slavsko predjelo

Porcije/Količina: 8-10

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 18-20 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat (bez hlađenja preko noći)

Težina: Lako

Sastojci:

  • Kora:

  • 16 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 400 ml kisele vode
  • 6 kašika ajvara
  • Fil:

  • 100 g pečenog susama (oko 25 g za posipanje)
  • 200 g posnog majoneza
  • 200 g izrendano posnog kačkavalja
  • 4 iseckanih kiselih krastavaca

Priprema:

1. korak: Priprema kore

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte kiselu vodu i mešajte ručno kako ne bi nastale grudvice. Na kraju umešajte ajvar dok smesa ne postane glatka i ujednačena.

Trik za lepši izgled:

Pre rolanja, preko fila stavite nekoliko redova grisina sa kirikijem, to će rolatu kada ga presečete dati zanimljiv izgled, a uz to i zanimljivu teksturu.

2. korak: Pečenje kore

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Izvadite i odmah prevrnite na vlažnu krpu, uvijte u rolat i ostavite da se prohladi.

3. korak: Priprema fila

Pomešajte narednani posni kačkavalj, seckane krastavce i 75 pečenog susama sa posnim majonezom i ravnomerno namžite koru. Sa strane ostavite 2 kašike fila.

4. korak: Formiranje rolata

Pažljivo uvijte koru sa filom, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja, premažite rolat sa preostalom smesom i pospite sa 25 g susama.

Ukoliko vam treba još ideja za posnnu trpezu, isprobajte recept za hilandarsku posnu sarmu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.