Za slavu Svetog Nikole sve više domaćica traži praktične i lake recepte, upravo one koji su posni, ukusni i mogu da se naprave unapred, bez pečenja i komplikovanja. Zato su kolači od jedne bazične smese idealno rešenje: jednostavni su, štede vreme, a pružaju više ukusa na jednoj tacni.
Od jedne smese od keksa dobijćete tri vrste kolača koji se potpuno razlikuju po izgledu i teksturi. Iako se pripremaju brzo i lako, izgledaju kao da ste u kuhinji proveli mnogo više vremena. Praktični su, ukusni i savršeni za slavsku trpezu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: zavisi od veličine
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme hlađenja: /
Ukupno vreme pripreme: 10 minuta
Težina: lako
Sastojci:
za bazu od keksa
- 600 g mlevenog posnog keksa
- 350 g posnog margarina
- 350 g šećera u prahu
- 350 g posne čokolade
- 60 g kakao praha
- 150-200 ml biljnog mleka ili tople vode
- 10 kašika mlevenih lešnika
Priprema:
1. korak: Suvi sastojci
U veću činiju stavite mleveni keks i kakao.
2. korak: Mućenje mokrih sastojaka
U drugoj posudi umutite prohlađeni margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte otopljenu čokoladu.
3. korak: Mešanje
Sve spojite sa keksom i dodajte lešnike. Po potrebi dodajte malo tečnosti da smesa bude lakša za oblikovanje.
Smesa je sada spremna i služi kao osnova za sve tri vrste kolača.
1. Rolnice od oblandi
Dodatno vreme pripreme:
1 sat (sa hlađenjem)
Dodatni sastojci:
- 2 velike oblande
- 100 g čokolade + 4 kašike ulja (za glazuru)
- 50 g mlevenih ili seckanih lešnika
Priprema:
1. korak: Priprema oblandi
Oblande umotajte u vlažnu krpu i ostavite 15-ak minuta da omekšaju. Svaku oblandu isecite na 3 jednaka dela po dužini.
2. korak: Mazanje fila
Na svaki deo premažite trećinu bazične smese i urolajte u čvrst tanak rolat.
3. korak: Hlađenje
Rolati neka odstoje u frižideru 20 minuta, pa ih iseckajte na sitne rolnice.
4. korak: Umakanje u čokoladu
Otopite čokoladu sa uljem, prohladite i umočite krajeve rolnica u čokoladu, pa vratite u frižider da se stegnu.
2. Kokos kuglice
Dodatno vreme pripreme:
30 minuta (sa hlađenjem)
Dodatni sastojci:
- 80-100 g kokosa
Priprema:
1. korak: Mešenje i oblikovanje
U ostatak bazične smese umešajte 50 g kokosa, pa oblikujte kuglice i uvaljajte ih u ostatak kokosa. Po potrebi dodajte malo vode u smesu ako je suva.
2. korak: Hlađenje
Ohladite 20-30 minuta pre posluživanja.
3. Bajadera sa žele bombonama
Dodatno vreme pripreme:
1 sat (sa hlađenjem)
Dodatni sastojci:
- 150 g žele bombona (isečenih na sitne kockice)
- 50 g mlevenih lešnika ili oraha
- 50 g posne čokolade
Priprema:
1. korak: Mešanje i oblikovanje
U preostalu trećinu bazične smese umešajte žele bombone i mlevene orahe. Sve dobro sjedinite i utisnite u manji pleh obložen folijom.
2. korak: Prelivanje
Po želji prelijte otopljenom čokoladom.
3. korak: Hlađenje
Ostavite u frižideru sat vremena da se stegne, pa secite na štanglice ili kocke.
Ukoliko vam treba još ideja sa posne sitne kolače za slavu, pogledajte recept za najlepšu belu bajaderu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.