Za slavu Svetog Nikole sve više domaćica traži praktične i lake recepte, upravo one koji su posni, ukusni i mogu da se naprave unapred, bez pečenja i komplikovanja. Zato su kolači od jedne bazične smese idealno rešenje: jednostavni su, štede vreme, a pružaju više ukusa na jednoj tacni.

Od jedne smese od keksa dobijćete tri vrste kolača koji se potpuno razlikuju po izgledu i teksturi. Iako se pripremaju brzo i lako, izgledaju kao da ste u kuhinji proveli mnogo više vremena. Praktični su, ukusni i savršeni za slavsku trpezu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posni sitni kolači

Porcije/Količina: zavisi od veličine 

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme hlađenja: /

Ukupno vreme pripreme: 10 minuta

Težina: lako

Sastojci:

za bazu od keksa

  • 600 g mlevenog posnog keksa
  • 350 g posnog margarina
  • 350 g šećera u prahu
  • 350 g posne čokolade
  • 60 g kakao praha
  • 150-200 ml biljnog mleka ili tople vode
  • 10 kašika mlevenih lešnika

Priprema:

1. korak: Suvi sastojci

U veću činiju stavite mleveni keks i kakao.

2. korak: Mućenje mokrih sastojaka

U drugoj posudi umutite prohlađeni margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte otopljenu čokoladu.

3. korak: Mešanje

Sve spojite sa keksom i dodajte lešnike. Po potrebi dodajte malo tečnosti da smesa bude lakša za oblikovanje.

Smesa je sada spremna i služi kao osnova za sve tri vrste kolača.

Savet za lepšu aromu:

Pred kraj pripreme osnovne smese možete dodati kašičicu-dve arome vanile, zbog toga će kolači biti još mirisniji, a neće uticati na ukus kolača.

1. Rolnice od oblandi

Dodatno vreme pripreme:

1 sat (sa hlađenjem)

Dodatni sastojci:

  • 2 velike oblande
  • 100 g čokolade + 4 kašike ulja (za glazuru)
  • 50 g mlevenih ili seckanih lešnika

Priprema:

1. korak: Priprema oblandi

Oblande umotajte u vlažnu krpu i ostavite 15-ak minuta da omekšaju. Svaku oblandu isecite na 3 jednaka dela po dužini.

2. korak: Mazanje fila

Na svaki deo premažite trećinu bazične smese i urolajte u čvrst tanak rolat.

3. korak: Hlađenje

Rolati neka odstoje u frižideru 20 minuta, pa ih iseckajte na sitne rolnice.

4. korak: Umakanje u čokoladu

Otopite čokoladu sa uljem, prohladite i umočite krajeve rolnica u čokoladu, pa vratite u frižider da se stegnu.

Rolnice od oblandi na tanjiru na stolu
Rolnice od oblandi Foto: Shutterstock

 2. Kokos kuglice

Dodatno vreme pripreme:

30 minuta (sa hlađenjem)

Dodatni sastojci:

  • 80-100 g kokosa

Priprema:

1. korak: Mešenje i oblikovanje

U ostatak bazične smese umešajte 50 g kokosa, pa oblikujte kuglice i uvaljajte ih u ostatak kokosa. Po potrebi dodajte malo vode u smesu ako je suva.

2. korak: Hlađenje

Ohladite 20-30 minuta pre posluživanja.

Kokos kuglice u korpicama na tacni
Foto: Shutterstock

3. Bajadera sa žele bombonama

Dodatno vreme pripreme:

1 sat (sa hlađenjem)

Dodatni sastojci:

  • 150 g žele bombona (isečenih na sitne kockice)
  • 50 g mlevenih lešnika ili oraha
  • 50 g posne čokolade

Priprema:

1. korak: Mešanje i oblikovanje

U preostalu trećinu bazične smese umešajte žele bombone i mlevene orahe. Sve dobro sjedinite i utisnite u manji pleh obložen folijom.

2. korak: Prelivanje

Po želji prelijte otopljenom čokoladom.

3. korak: Hlađenje

Ostavite u frižideru sat vremena da se stegne, pa secite na štanglice ili kocke.

bajadere bundeva1626522049.jpg
Foto: Shutterstock

 Ukoliko vam treba još ideja sa posne sitne kolače za slavu, pogledajte recept za najlepšu belu bajaderu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.