Miris pečenog lešnika i topla nota čokolade uvek bude onaj poseban, praznični osećaj zbog kog se sitni kolači pripremaju s posebnom dozom radosti.

Posna lešnik gnezda su upravo takva poslastica - nežna, aromatična i raskošna, a opet vrlo jednostavna za pravljenje. Na svakoj slavskoj trpezi, pogotovo za Svetog Nikolu, ove male slatke kuglice privuku pažnju pre nego što išta drugo stigne na sto.

Spoj čokolade, keksa i lešnika stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posni sitni kolači

Porcije/Količina: oko 30 kuglica

Vreme pripreme: 20 minuta + hlađenje

Vreme kuvanja: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 2 h

Težina: lako

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 150 g šećera
  • 150 g posnog margarina
  • 150 g posne čokolade
  • 250 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika + 100 g za valjanje
  • posni krem 

Priprema:

1. korak: Kuvanje smese

U šerpicu sipajte vodu i šećer, dodajte iseckan margarin i čokoladu. Na tihoj vatri povremeno promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i odmah umešajte mlevene lešnike i keks. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

Savet za punjenje.

Za savršena udubljenja, koristite dršku varjače prethodno umočenu u hladnu vodu kako se ne bi lepila za kuglicu.

2. korak: Hlađenje

Smesu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider na nekoliko sati dok se potpuno ne stegne i postane pogodna za oblikovanje.

3. korak: Oblikovanje gnezda

Od ohlađene smese otkidajte jednake delove i vlažnim rukama oblikuj kuglice. Svaku uvaljajte u mlevene lešnike i ređajte na tacnu obloženu pek papirom.

4. korak: Pravljenje udubljenja i punjenje

Na sredini svake kuglice napravite udubljenje i napunite ga posnim kremom sobne temperature. Gnezda ostavite u frižideru da se lepo ohlade i stegnu pre služenja.

Ako vam treba još inspiracije za sitne kolače, napravite solunske štanglice po bakinom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.