Miris pečenog lešnika i topla nota čokolade uvek bude onaj poseban, praznični osećaj zbog kog se sitni kolači pripremaju s posebnom dozom radosti.
Posna lešnik gnezda su upravo takva poslastica - nežna, aromatična i raskošna, a opet vrlo jednostavna za pravljenje. Na svakoj slavskoj trpezi, pogotovo za Svetog Nikolu, ove male slatke kuglice privuku pažnju pre nego što išta drugo stigne na sto.
Spoj čokolade, keksa i lešnika stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: posni sitni kolači
Porcije/Količina: oko 30 kuglica
Vreme pripreme: 20 minuta + hlađenje
Vreme kuvanja: 15 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 2 h
Težina: lako
Sastojci:
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade
- 250 g posnog mlevenog keksa
- 150 g mlevenih pečenih lešnika + 100 g za valjanje
- posni krem
Priprema:
1. korak: Kuvanje smese
U šerpicu sipajte vodu i šećer, dodajte iseckan margarin i čokoladu. Na tihoj vatri povremeno promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i odmah umešajte mlevene lešnike i keks. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
2. korak: Hlađenje
Smesu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider na nekoliko sati dok se potpuno ne stegne i postane pogodna za oblikovanje.
3. korak: Oblikovanje gnezda
Od ohlađene smese otkidajte jednake delove i vlažnim rukama oblikuj kuglice. Svaku uvaljajte u mlevene lešnike i ređajte na tacnu obloženu pek papirom.
4. korak: Pravljenje udubljenja i punjenje
Na sredini svake kuglice napravite udubljenje i napunite ga posnim kremom sobne temperature. Gnezda ostavite u frižideru da se lepo ohlade i stegnu pre služenja.
Ako vam treba još inspiracije za sitne kolače, napravite solunske štanglice po bakinom receptu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
