Posna trpeza nezamisliva je bez jednostavnih zalogajčića koji se brzo pripremaju, a ostavljaju utisak kao ste uložili puno vremena u pripremu.

Upravo takav osećaj donose ove jednostavne, a preukusne posne kuglice od krompira. Idealne su za slavu Svetog Nikolu, jer spadaju u vrstu predjela koje se brzo sprema, ne zahteva mnogo namirnica i savršeno se uklapa uz ribu i ostala posna jela.

Njihova prednost je u tome što su mekane, kremaste i dekorativne, pa će uz minimalno truda sa vaše strane uneti šarenilo na vašu slavsku trpezu. 

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: predjelo

Porcije/Količina: oko 25–30 kuglica

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • so, biber, beli luk u prahu (po ukusu)
  • 150 g posnog majoneza
  • Za valjanje:

  • pečeni susam
  • slatka ili ljuta tucana paprika
  • sitno seckani peršun

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Krompir oljuštite, isecite na komade i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Procedite ga i dok je još topao dobro izgnječite.

Još varijacija:

Ako želite da ukus osnove za svaku vrstu bude drugačiji - jednu ostavite bazičnu, u drugu, koju valjate u susam, dodajte tahini, a treću koju valjate u papriku, dodajte ajvar.

 2. korak: Pravljenje smese i oblikovanje

Dodajte posni majonez, so, biber i beli luk u prahu, pa sve sjedinite u glatku smesu. Ostavite da se masa prohladi, zatim vlažnim rukama oblikujte kuglice jednake veličine.

3. korak: Valjanje

Svaku kuglicu uvaljajte po želji u pečeni susam, seckani peršun ili slatku odnosno ljutu tucanu papriku. Ređajte na tacnu i poslužite kao hladno predjelo. Savršeno se slaže uz ribu.

Ukoliko vam treba još ideja za posnu trpezu, isprobajte i punjene suve paprike, najbolje posno jelo koje možete poslužiti gostima za Svetog Nikolu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.