Pihtije od šarana spajaju jednostavnost i eleganciju u jednom jelu. Bistra, aromatična supa nežno obavija ribu i šargarepu, stvarajući hladno predjelo koje je istovremeno sofisticirano i tradicionalno.
Savršen balans ukusa i tekstura čini ga nezaobilaznim na slavskom stolu, a priprema unapred omogućava da se za slavu posvetite gostima, dok pihtije mirno čekaju da očaraju svojim izgledom i punim, bogatim ukusom.
Svaka porcija je vizuelni i gastronomski užitak, koji donosi svežinu, lakoću i prepoznatljiv tradicioni šarm na trpezu za Svetog Nikolu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: hladno predjelo / slavska trpeza
Porcije/Količina: 6–8 porcija
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja/hlađenja: oko 1,5–2 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 1 kg ribljih glava, kostiju i kože
- 1 kg šarana isečenog na komade (bez glave i repa)
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 l vode
- 1 dl sirćeta
- sok i kora od 1 limuna
- 4 lovorova lista
- so i biber u zrnu po ukusu
- komadići limuna po želji
Priprema:
1. korak: Priprema ribljeg fonda
Riblje glave, kosti i kože staviti u veliki lonac. Dodati očišćen i isečen crni luk, lovorov list, limunovu koru, biber u zrnu i so. Preliti sa 2 l hladne vode i kuvati na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Nakon kuvanja, procediti supu kroz gazu ili sitnu cediljku kako bi dobili bistru supu.
2. korak: Kuvanje šarana i šargarepe
Proceđenu riblju supu vratiti u lonac, dodajte sirće i limunov sok, pa prokuvajte. Ubacite šargarepu isečenu na kolutove i komade šarana. Kratko prokuvajte, do 10 minuta, pazeći da se riba ne raspadne.
3. korak: Aranžiranje i hlađenje
Ribu i šargarepu, po želji i komadiće limuna, rasporedite po tanjirima, a zatim pažljivo prelijte toplom supom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider ili na hladno mesto da se pihtije potpuno stegnu.
4. korak: Posluživanje
Pihtije se serviraju hladne, elegantno raspoređene po tanjirima. Po želji ih možete dekorisati svežim peršunom ili alevom paprikom.
Ako vam treba još inspiracije za Svetog Nikolu, isprobajte punjene suve paprike, najbolje posno jelo koje možete poslužiti gostima.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.