Pihtije od šarana spajaju jednostavnost i eleganciju u jednom jelu. Bistra, aromatična supa nežno obavija ribu i šargarepu, stvarajući hladno predjelo koje je istovremeno sofisticirano i tradicionalno.

Savršen balans ukusa i tekstura čini ga nezaobilaznim na slavskom stolu, a priprema unapred omogućava da se za slavu posvetite gostima, dok pihtije mirno čekaju da očaraju svojim izgledom i punim, bogatim ukusom.

Svaka porcija je vizuelni i gastronomski užitak, koji donosi svežinu, lakoću i prepoznatljiv tradicioni šarm na trpezu za Svetog Nikolu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: hladno predjelo / slavska trpeza

Porcije/Količina: 6–8 porcija

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: oko 1,5–2 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 kg ribljih glava, kostiju i kože
  • 1 kg šarana isečenog na komade (bez glave i repa)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 l vode
  • 1 dl sirćeta
  • sok i kora od 1 limuna
  • 4 lovorova lista
  • so i biber u zrnu po ukusu
  • komadići limuna po želji

Priprema: 

1. korak: Priprema ribljeg fonda

Riblje glave, kosti i kože staviti u veliki lonac. Dodati očišćen i isečen crni luk, lovorov list, limunovu koru, biber u zrnu i so. Preliti sa 2 l hladne vode i kuvati na srednjoj temperaturi oko sat vremena. Nakon kuvanja, procediti supu kroz gazu ili sitnu cediljku kako bi dobili bistru supu.

Bonus savet:

Pihtije možete pripremiti dan ranije - ukus se dodatno razvije, a hladno predjelo je praktično za svaku svečanu trpezu.

 2. korak: Kuvanje šarana i šargarepe

Proceđenu riblju supu vratiti u lonac, dodajte sirće i limunov sok, pa prokuvajte. Ubacite šargarepu isečenu na kolutove i komade šarana. Kratko prokuvajte, do 10 minuta, pazeći da se riba ne raspadne.

3. korak: Aranžiranje i hlađenje

Ribu i šargarepu, po želji i komadiće limuna, rasporedite po tanjirima, a zatim pažljivo prelijte toplom supom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider ili na hladno mesto da se pihtije potpuno stegnu.

4. korak: Posluživanje

Pihtije se serviraju hladne, elegantno raspoređene po tanjirima. Po želji ih možete dekorisati svežim peršunom ili alevom paprikom.

Ako vam treba još inspiracije za Svetog Nikolu, isprobajte punjene suve paprike, najbolje posno jelo koje možete poslužiti gostima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.