Starinska panj torta je najlepši podsetnik na deserte koje su naše mame i bake pravile od jednostavnih sastojaka, koji su ipak oduševljavali punim, bogatim ukusom.

Puna je oraha i čokolade, sa zabavnim oblikom panja koji deca posebno vole da vide, dok odraslima mami nostalgiju i osmeh. Idealna je za praznike, jer njen izgled i bogati, čokoladni ukus odmah unose toplinu i svečani duh u svaki dom.

Uz dodatak prah-šećera i pečurkica od marcipana, torta dobija zimsku, prazničnu notu koja je čini neodoljivom i za oko i za nepce.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: torta / praznični kolač

Porcije/Količina: 10–12 porcija

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja/hladjenja: 30 minuta + hlađenje

Ukupno vreme pripreme: oko 1,5 sat

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g čokolade
  • 1 kašika brašna
  • Fil:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca (ili margarina)
  • 150 g mlevenih oraha
  • Za dekoraciju:

  • prah šećer
  • pečurkice od marcipana 

Priprema:

1. korak: Priprema kore

Belanca umutite sa 3 kašike šećera u čvrst sneg. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom dok ne postanu penasta. Pažljivo sjedinite belanca i žumanca. Dodajte mlevene orahe, brašno i rendanu čokoladu, pa lagano promešajte. Smesu izlijte u pripremljen pleh i pecite na temperaturi od 180 stepeni 20–25 minuta. Pečeu koru odmah savite u rolat uz pomoć vlažne kuhinjske krpe i ostavite da se tako prohladi.

Bonus savet:

Za dodatnu prazničnu notu, u nadev možete dodati malo ruma ili arome vanile i badema - daju torti dubinu.

 2. korak: Priprema fila

Jaja i šećer kuvajte na pari uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ohladite. Dodajte omekšali maslac i mlevene orahe i dobro sjedinite.

3. korak: Slaganje torte

Ohlađeni rolat pažljivo razvite i premažite nadevom, zatim ponovo savijte u rolat. Ostatak fila namažite na spoljašnost rolata i ostavite da se malo stegne.

4. korak: Dekoracija

Kada se fil malo stegnuo, vuljukom napravite šare po rolatu, treba da podseća na koru drveta. Pospite prah šećer preko torte da oponaša sneg. Po želji, možete pečurkice od marcipana da rasporedite oko panja ili po vrhu torte, za pravu prazničnu dekoraciju koja će obradovati najmlađe.

5. korak: Posluživanje

Poslužite je dobro ohlađenu.

Ukoliko ste ljubitelj starinskih torti, isprobajte orginalni recept za Vasinu tortu, zvezdu svake svečane trpeze već više od 100 godina.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.