Nikoljdan je savršena prilika za porodično okupljanje i domaće specijalitete koji greju i dušu i telo. Posna sarma sa orasima spaja bogatstvo oraha, nežni pirinač i aromatične začine u sočnu i toplu harmoniju ukusa.

Svaki list kiselog kupusa skriva pažljivo pripremljen nadev od oraha i pirinča, a svaki zalogaj toliko je ukusan da nećete ni primetiti da mesa nema. Ova sarma je idealna za slavsku trpezu za - dekorativna je, mirisna i lagana.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno jelo

Porcije/Količina: 6-8 porcija

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 1-1,5 sat

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupno)
  • 4-5 manjih glavica crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 10 g mlevenog bibera
  • 2-3 bibera u zrnu
  • 200 g mlevenih oraha
  • tucana paprika po ukusu
  • 2-3 lista lovora
  • 1 kašika brašna
  • ulje, so

Priprema:

1. korak: Priprema kupusa

Odvojite listove od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ako je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.

2. korak: Priprema nadeva

Sitno iseckajte luk i pržite ga na vrelom ulju. Posolite umereno, zavisno od slanosti kupusa. Dodajte opran pirinač i propržite, mešajući da ne zagori. Ubacite kašičicu aleve paprike, kratko propržite, sklonite s vatre, pa dodajte mlevene orahe, biber i tucanu papriku po želji.

Laganija verzija:

Ako želite laganiju verziju, izostavite zapršku i dodajte više bibera i lovora za aromatičniji ukus.

 3. korak: Motanje sarme

Da biste pravilno smotali sarmu, na sredinu lista kupusa stavite kašiku nadeva. Previjte uzdužne strane, a zatim urolajte od donje ka gornjoj ivici lista.

4. korak: Kuvanje sarme

U zemljanom posuđu ili šerpi s debelim dnom stavite ulje i sloj listova kupusa. Ređajte sarme u krug, pokrijte ih ostatkom listova, dodajte lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogreznu i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući malo tople vode.

5. korak: Zaprška

U tiganju zagrejte 2–3 kašike ulja, dodajte brašno i pržite dok ne porumeni. Ubacite kašičicu aleve paprike i prelijte zapršku preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni radi zlatne korice. Poslužite uz krišku limuna ili malo svežeg peršuna za dekoraciju i osvežavajuću notu.

Ako želite da isprobate drugačiju verziju posne sarme, bacite pogled na hilandarsku posnu sarmu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.