Patišpanj, višnje, brusnice i ukusan fil čine ovu tortu preukusnom. Uz malo truda na vašem će se stolu naći prava zimska bajka, zbog koje ćete se još više radovati praznicima.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašike brašna
  • ekstrakt vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Još:

  • 200 ml mleka
  • 3-4 kašike šećera u prahu

Za fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 400 g višanja
  • 300 g brusnice + 150 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte šećer i vanilin ekstrakt, pa nastavite da mutite. U brašno dodajte prašak za pecivo i so, pa sipajte u smesu sa jajima i promešajte špatulom da se sve sjedini. Dublji kalup prečnika 25 cm premažite ulje, pa u nju sipajte testo. Pecite na 180°C nekih 25-30 minuta.

U toplo mleko dodajte šećer u prahu (3-4 kašike) i promešajte.

Za fil: Umutite slatku pavlaku i dok je mutite dodajte polako šećer u prahu. Dodajte maskaropone sir i opet umutite.

Zatim ohlađenu koru isecite na 3 jednaka dela. Svaku koru prelijte sa malo mleka u koje u koje ste dodali šećer u prahu. Zatim prvu koru premažite filom i poređajte višnje, preko stavite drugu koru, premažite filom i stavite preostale višnje. Zatim preko druge stavite i treću koru, lagano pritisnite daskom za sečenje da bi se lepo ujednačila, pa premažite sa preostalim filom, ali premažite i sa strane ne samo vrh. Stavite tortu na 4-6 sati u frižider. Može i preko noći.

Brusnice pomešajte sa šećerom u prahu i ukrasite tortu. Stavite na vrh i sa strane kao na slici. Pospite na kraju sa još malo šećera u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs