Patišpanj, višnje, brusnice i ukusan fil čine ovu tortu preukusnom. Uz malo truda na vašem će se stolu naći prava zimska bajka, zbog koje ćete se još više radovati praznicima.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašike brašna
- ekstrakt vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Još:
- 200 ml mleka
- 3-4 kašike šećera u prahu
Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 250 g maskarpone sira
- 400 g višanja
- 300 g brusnice + 150 g šećera u prahu
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte šećer i vanilin ekstrakt, pa nastavite da mutite. U brašno dodajte prašak za pecivo i so, pa sipajte u smesu sa jajima i promešajte špatulom da se sve sjedini. Dublji kalup prečnika 25 cm premažite ulje, pa u nju sipajte testo. Pecite na 180°C nekih 25-30 minuta.
U toplo mleko dodajte šećer u prahu (3-4 kašike) i promešajte.
Za fil: Umutite slatku pavlaku i dok je mutite dodajte polako šećer u prahu. Dodajte maskaropone sir i opet umutite.
Zatim ohlađenu koru isecite na 3 jednaka dela. Svaku koru prelijte sa malo mleka u koje u koje ste dodali šećer u prahu. Zatim prvu koru premažite filom i poređajte višnje, preko stavite drugu koru, premažite filom i stavite preostale višnje. Zatim preko druge stavite i treću koru, lagano pritisnite daskom za sečenje da bi se lepo ujednačila, pa premažite sa preostalim filom, ali premažite i sa strane ne samo vrh. Stavite tortu na 4-6 sati u frižider. Može i preko noći.
Brusnice pomešajte sa šećerom u prahu i ukrasite tortu. Stavite na vrh i sa strane kao na slici. Pospite na kraju sa još malo šećera u prahu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom