Trpeza za Svetog Nikolu ne mora biti bogata mesom i mlečnim proizvodima da bi bila svečana, jer posni meni može biti jednako raskošan, pun boja, mirisa i ukusa.

Od hrskavog hleba i aromatičnog pasulja, preko sočne ribe i kremaste salate do posnog deserta koji osvežava - svaki zalogaj odaje poštovanje tradiciji i stvara osećaj zajedništva.

Ovaj svečani posni jelovnik za Nikoljdan spaja jednostavnost pripreme sa bogatstvom ukusa i pravi je izbor za sve koji žele da obeleže ovaj dan u duhu topline, gostoprimstva i domaće kuhinje.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: predjela, glavno jelo, desert

Porcije/Količina: 4–6 osoba

Vreme pripreme: 20–45 minuta po jelu

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: 20–60 minuta po jelu

Ukupno vreme pripreme: 2–3 sata

Težina: Srednje zahtevno

1. Prekada (domaći posni hleb)

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 125 g otopljenog posnog margarina
  • 40 g kvasca
  • 500 ml mlake vode
  • 2,5 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • Za premaz i ukrase: 2 kašike brašna, 2 dl vode

Priprema:

1. Kvasac pomešajte sa šećerom u mlakoj vodi i ostavite da nadođe.

2. U brašno dodajte so, pa umešajte rastopljeni margarin i aktivirani kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da naraste oko 30 minuta.

3. Odvojite deo testa za ukrase - kuglice, pletenice, simbolične figure.

4. Oblikujte hleb, premažite ga smesom od brašna i vode za sjaj, dodajte ukrase.

5. Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

slavski kolač
Foto: Shutterstock

 2. Pasulj prebranac

Sastojci:

  • 1 kg belog pasulja
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 5 g soli
  • 200 ml suncokretovog ulja

Priprema:

1. Pasulj skuvajte do pola, procedite i vratite u vodu da se potpuno skuva.

2. Luk iseckajte na tanke kriške i propržite na ulju, dodajte so, suvi začin i crvenu papriku.

3. U posudu za pečenje ređajte slojeve: trećina luka, sloj pasulja, trećina luka, sloj pasulja.

4. Pecite u rerni na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu, blago karamelizovanu boju.

Prebranac
Foto: Shutterstock

3. Salata od testenine i povrća

Sastojci:

  • 200 g testenine
  • 1 konzerva tunjevine u komadima
  • 150 g kukuruza šećerca
  • 150 g pečuraka
  • 100-150 g posnog majoneza
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, ocedite i ohladite.

2. Pečurke sitno iseckajte i kratko propržite, pa ostavite da se prohlade.

3. U velikoj činiji pomešajte testeninu, tunjevinu, kukuruz i pečurke.

5. Dodajte posni majonez i so, dobro sjedinite i ostavite u frižideru 10-15 minuta pre serviranja.

posna salata
Foto: Shutterstock

 4. Pržena riba (pastrmka)

Sastojci:

  • Nekoliko manjih pastrmki
  • Kukuruzno i belo brašno
  • Ulje za prženje
  • Limun i začini po ukusu

Priprema:

1. Ribu očistite i posolite.

2. Uvaljate je u mešavinu kukuruznog i belog brašna sa začinima.

3. Pržite u vrelom ulju sa obe strane dok ne postane hrskava i zlatna.

4. Poslužite što pre sa svežim limunom.

pastrmka 742141897.jpg
Foto: Shutterstock

5. Podvarak sa ribom

Sastojci:

  • Kiseli kupus
  • Ulje
  • Riba po izboru
  • 1/2 kašike suvog začina
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1/2 kašike peršunovog lista
  • Nekoliko listova lovora

Priprema:

1. U tiganju zagrejte ulje i propržite ribu sa svih strana.

2. U dublju šerpu stavite ulje, dodajte kupus i začine, pržite 20 minuta.

3. Dodajte ribu u kupus, slojevito ređajte po želji i pecite u rerni na 200 stepeni dok se ukusi ne povežu.

Podvarak sa 2 trik sastojka
Foto: Shutterstock

 6. Posna torta „Moskva šnit“

Sastojci:

  • Kora:
  • 2 šoljice šećera
  • 2 šoljice kisele vode
  • 1 šoljica ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 250 g brašna
  • Fil:
  • 1,3 l soka od ananasa
  • 250 g posnog pudinga od vanile
  • 10 kašika šećera
  • 2 dl soka od ananasa iz konzerve
  • 250 g posnog margarina
  • 150 g prah šećera
  • 500 ml posne slatke pavlake
  • 300 g višanja

Priprema:

1. Sve sastojke za koru sjedinite i pecite dve kore na 200 stepeni oko 20 minuta.

2. Za fil skuvajte puding u ananas soku, ohladite, pa sjedinite sa margarinom i šećerom.

3. Umutie posnu slatku pavlaku.

4. Prvu koru premažite filom, poređajte ananas i nanesite pavlaku. Pokrijte drugom korom, premažite filom i pavlakom, ukrasite višnjama.

5. Služite je dobro rashlađenu.

Kako se pravi Moskva šnit
Foto: Shutterstock

 Ukoliko vam je potrebna još neka ideja za slavsku trpezu za Svetog Nikolu, bacite pogled na Nikoljdansku posnu sarmu sa orasima.

Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko