Sveti Nikola spada u najveće srpske slave i uvek se kaže ako ne slaviš, sigurno ideš kod nekoga u goste. Trpeza je posna pošto uvek pada u toku Božićnog posta, ali to ne znači da je izbor jela skučen, šta više, danas ima puno ukusnih posnih recepata i za predjela, glavna jela i deserte. Ruska i mimoza su nezaobilazne, a takođe i ribu možete da spremite na više načina. Pročitajte naš predlog jelovnika za ovogodišnju slavu.
A sve i da ne obeležavate ove godine Svetog Nikolu, na stolu ipak moraju da se nađu četiri glavna obeležja, a to su slavska pogača, vino, sveća i žito.
PREDJELA
POSNA SALATA SA MAKARONAMA
- Sastojci:
- posne makarone
- 400 g kukuruza
- 200 g biljnog sira
- 600 g posnog majoneza
- 100 g susama
- 2 crvene paprike
- 1 ljubičasti luk
- 1 štapić celera
Priprema:
Makarone i kukuruz obarite, pa procedite i ostavite da se prohlade. Papriku operite i isecite, kao i celer i ljubičasti luk. Susam propržite, a biljni sir izrendajte. Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, posolite i pobiberite, pa sipajte majonez. Dobro promešajte i ohladite, pa servirajte.
POSNA PITA SA KROMPIROM I PEČURKAMA
- Sastojci:
- 500 g kora
- 2 crna luka
- 2 krompira
- 80 g sojinih ljuspica
- 400-500 g pečuraka
- 70 g biljnog sira
- malo susama
- Za prelivanje:
- 100 ml ulja
- 250 ml piva
Priprema:
Crni luk iseckajte, pa propržite na malo ulja. Krompir oljuštite i izrendajte, pa prelijte vodom i ostavite 10 minuta. I sojine ljuspice prelijte vodom i isto ostavite 10 minuta. U tiganj sa lukom dodajte krompir i sojine ljuspice, koje ste prethodno procedili, pa kratko propržite. Zatim dodajte i seckane perčurke. U nauljenu tepsiju stavite koru i preko rasporedite malo fila, opet kora, fil i tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude kora. Pomešajte pivo i ulje, pa prelijte pitu koju ste prethodno isekli na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Nakon 15 minuta izvadite i pospite je rendanim sirom i susamom, pa vratite u rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne.
POSNA PROJA SA PRAZILUKOM
- Sastojci:
- 200 g belog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 2 struka praziluka
- pola čaše ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše kisele vode
Priprema:
Beli deo praziluka sitno iseckajte i propržite na malo ulja, a zeleni iseckajte ali ostavite sa strane. Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, i posolite. U tu smesu dodajte prženi praziluk pa promešajte. sipajte smesu u tepsiju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Izvadite proju iz rerne pa je pospite zelenim delom praziluka i vratite da se peče još 10 minuta.
GLAVNO JELO
PREBRANAC
- Sastojci:
- 1 kg pasulja
- 1 list lovora
- 3 crna luka
- 2 praziluka
- 30 ml ulja
- 2 suve paprike
- Za zapršku:
- 2 čena belog luka
- 100 ml ulja
- 2 kašičice slatke paprike
Priprema:
Noć pre u šerpu sipajte pasulj i vodu, pa ostavite da proključa. Prospite vodu i sipajte novu, pa ponovite postupak, samo sada ne prosipajte vodu, nego ga ostavite celu noć. Sutradan prospite vodu i sipajte novu, pa opet prospite. Opet sipajte novu vodu, dodajte lovorov list i ulje i kuvajte na tihoj vatri. Kada bude gotov prebacite ga u zemljanu posudu. Na dosta ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk (može i krupnije), pa kada malo omekša dodajte čašu vode. Suvu papriku u blenderu ili avanu izdrobite, pa dodajte u pasulj, kao i luk (sa sve uljem). Začinite po želji, a onda dobro promešajte. Na ulju propržite sitno seckan beli luk, dodajte slatku papriku i promešajte, pa prelijte preko pasulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20-30 minuta.
RIBA NA CRNOM LUKU
- Sastojci:
- 3 ribe po želji
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica italijanskog začina
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 30 ml ulja
- 2-3 crna luka
Priprema:
Isecite ribu na komade. Poređajte u vatrostalnu posudu, pa začinite i prelijte ulje. Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira pola sata. Zatim isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.
KROMPIR SALATA
- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 3 ljubičasta luka
- ulje
- sirće
Priprema:
Krompir isecite na kockice, pa obarite. Kada se ohladi sipajte u posudu za salatu i dodajte seckani crni luk. Ako želite da bude mekši možete da ga marinirate prethodno. Posolite i pobiberite, pa sipajte ulje i sirće. Dobro promešajte.
POSNA SARMA
- Sastojci:
- 1 manja glavica kiselog kupusa ili 25 listova kupusa
- 1 velika glavica crnog luka
- 100 g ljuspica od soje
- 100 g ovsenih pahuljica
- 1 velika šargarepa
- 1 veza peršuna
- 1 kašika mešavine začina
- 1 kašika ajvara
- 1 kašika slatke paprike
- 1/2 kašike ljute tucane paprike
- biber
- 3 lovorova lista
- 1 mala glavica belog luka
- 200 g pirinča
- Preliv za sarmu:
- oko 400ml vode
- 1 kašika paprike slatke
- 1 čen luka i lovor list
Priprema:
Iseckati luk crni, beli ,šargarepu, koren peršuna i izdinstati na ulju. Dodati ljuspice sojine potopljene u vodu predhodno, ovsene pahuljice ne potapati, pirinač, slatku papriku, ljutu papriku, mešavinu začina, biber. U gotovu smesu se dodaje kašika ajvara. Hladan nadev se stavlja na liske kupusa i prave sarme. Po dnu šerpe se stavljaju liske kupusa, sarma i od gore liske kupusa. Sarma se preliva vodom sa mešavinom paprike, belog luka i bibera u zrnu, i lovorov list obavezno. Sarma se kuva oko 2 h na jakoj vatri, pred kraj se smanji na tihu. Može da se peče i u rerni u zemljanoj posudi. A ako se kuva može da se zapeče u rerni pre služenja.Ceo postupak je isti kao i kod mrsne sarme, savijanje,ređanje u šerpu.
TORTE I KOLAČI
POSNA REFORMA
- Sastojci:
- 600 g mlevenih oraha
- 600 g šećera
- 150 g meda
- 17,5 kašika brašna
- 150 g posnog margarina
- 6 štangli čokolade za kuvanje (posna)
- 5 kesica vanilin šećera
- 1,5 šolja kisele vode
- 1,5 šolja ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
- 400 ml sojinog ili bademovog mleka
Priprema:
Za koru: Pomešajte orahe (250 g), med, šećer (250 g), kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za fil: Pomešajte preostali šećer sa vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte preostale mlevene orahe i 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kada se skuva sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom.
Ređanje torte: Koru isecite na 3 dela, pa svaki bogato nafilujte, a onda pređite i preko cele torte. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja.
POSNE BAJADERE
- Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 kašika vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu. U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus