U periodu Božićnog posta slavske trpeze su posne, a trenutno se pripremamo za Svetog Nikolu, krsnu slavu koju slave brojne porodice u Srbiji. Zato napravite kraljicu slavske trpeze, posnu rusku salatu. Predjela na posnim slavama najčešće se sastoje od posnih pita, ribljih štapića, peciva, rolata, posnog sira, ali salate dominiraju. Često se na posnoj trpezi nađu belolučene paprike, razne salate sa makaronama, a ruska salata je izbor sa kojim ne možete pogrešiti. Uz dobru pripremu i kombinaciju sastojaka, napravićete rusku salatu koju ćete držati na stolu sve do glavnog jela - gosti će je obožavati.
- Sastojci:
- 300 g graška
- 300 g krompira
- 300 g šargarepe
- 300 g kukuruza šećerca
- 6-7 kiselih krastavčića
- 300-400 g posnog majoneza
Priprema:
Obarite krompir sa ljuskom, pa kada se ohladi oljuštite i sitno iseckajte. Zatim obarite i grašak, kukuruz i šargrepu. Povrće procedite i sitno iseckajte šargarepu. Uzimite posudu u kojoj ćete servirati, pa pomešajte krompir, kukuruz, grašak, šargarepu i iseckane kisele krastavčiće i začinite po ukusu. Sipajte preko posni majonez i dobro promešajte. Ohladite i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus