Približava se Sveti Nikola, jedna od najvećih srpskih slava. Ne morate da imate bogatu gozbu niti punu kuću ljudi, ali na svakoj slavskoj trpezi pravog domaćina mora da se nađe slavski kolač, vino, žito i sveća. Svaki domaćin obeležava slavu na svoj način, ali ova 4 obeležja su ista za sve. Naš predlog je ova posna svečana pogača koja će vas oduševiti koja se pravi jednostavno i uspeva svima. Potrebno je samo malo strpljenja i da ispratite sve korake, ali će zato svi hvaliti vaše kulinarsko umeće. A postoje i 2 trika koja će učiniti testo mekanim, a sirće će mu pomoći da brže nadođe. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml biljnog mleka
  • 2-3 kašike posne pavlake 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g margarina
  • oko 1,2 kg brašna 
  • 200 g brašn
  • 3 kašičice soli
  • 110-120 ml tople vode

Priprema:
Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte posnu pavlaku, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom nekih 30-40 minuta. Podelite testo na 12 delova. Oblikujte lopticice i to 8 od po 160 g, jednu od 480 g, jednu od 230 g, jednu od 170 g i jednu od 120 g. Na pobrašnjenoj površini razvucite loptice od 160 g u tanak krug. Ređajte jedan na drug, a između mažite istopljenim margarinom. Poslednji krug nemojte da mažete. Zatim na sredini kruga isecite krst, ali ne do kraja. Svaku četvrtinu zasecite na 2 mesta (treba da izgleda kao uži trougao). Uzmite jedan trougao, a zatim odvajajte sloj po sloj testa koji ćete obmotati oko ivice pogače (tako da liči na venac). Stavite na pek papir, a zajedno sa papirom stavite u kalup. Razvucite testo od 170 g, pa isecite ivici tako da pobijete pravilan krug. Stavite u sredinu kalupa, oko obruča pogače. Uzmite testo (230 g), pa razvucite, a zatim presecite trake, ali ne do kraja. Zatim vrhom prsta napravite pletenice na 3 mesta (pogledaj sliku). Dobijenu šaru stavite preko loptice od testa (120 g). Isecite višak i stavite u sredinu kalupa na testo koje ste prethodno premazali istopljenim margarinom. Od poslednje loptice testa (480 g) oblikujete manje loptice i poređajte između kruga i obruča. Pokrijte krpom, pa ostavite da nadođe. Premažite istopljenim margarinom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, pa gotovu pogaču premažite opet istopljenim margarinom. Napravite ukrase za kolač u obliku krsta i slova i ukrasite vašu slavsku pogaču.

Priprema ukrasa: Pomešajte sve navedene sastojke. Kada zamesite smesu, prekrijte providnom folijom i ostavite malo da odstoji - svega par minuta. Zatim pravite ukrase po želji i stavljajte na slavski kolač. Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice.

Printscreen/YT/Dobriana Dimova Kako se pravi slavska pogača za Svetog Nikolu

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE