Ako želite da se pokažete kao izvrsna domaćica i za Svetog Luku napravite svečanu pogaču onda obavezno probajte ovu. Prvo umesite testo, a onda ukrasite, a postupak je poprilično lak, samo ispratite sve korake. Ova pogača će svakoga ostaviti bez teksta i izgledom i ukusom, a vi ćete je napraviti bez puno muke. Dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek, a jogurt ga čini mekšim.Svečana pogača je glavna zvezda na svakoj svečanoj trpezi, a naš predlog je upravo ova.
- Sastojci:
- 42 g svežeg kvasca
- 500 ml toplog mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1,2 kg običnog brašna.
Priprema:
Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom nekih 30-40 minuta. Zatim kratko premesite i podelite na 7 delova od po 220 g i na jedan deo od 450 g. Manje loptice razvucite na pogbrašnjenoj površini u tanak krug i ređajte jedan na drugi i svaki premažite puterom koji ste istopli. Poslednju nemojte da premažete. Po sredini presecite na 8 toruglova ali ne do kraja. Zatim drvenim štapićem pritisnite sredinu svakog trougla. Stavite na pek papir, pa u okruglu tepsiju. Razvucite i veliki komad testa na pobrašnjenoj površini, pa isecite krajeve. Urolajte i isecite kraj da napravite oblik za sredinu. Premažite puterom i urolajte. Isecite na tanke komade. U sredinu pogače stavite onaj oblik koji ste napravili za sredinu, a u krug ređajte one manje komade što ste isekli na kada ste urolali veće testo. Ono što vam preostane ređajte na kraj pogače uspravno. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umuićenim žumancima (2 komada) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom kada se ispeče.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta