Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVEČANA SLAVSKA POGAČA: 2 trik sastojka je čine ukusnijom, a napravite je za Svetog Luku

Autor Sanja Belinić

Svečana pogača je ukras svake trpeze, a ako ispratite korake uspeće iz prvog pokušaja.

 Svečana pogača za slavu Izvor: Printscreen/YT/Dobriana Dimova

Ako želite da se pokažete kao izvrsna domaćica i za Svetog Luku napravite svečanu pogaču onda obavezno probajte ovu. Prvo umesite testo, a onda ukrasite, a postupak je poprilično lak, samo ispratite sve korake. Ova pogača će svakoga ostaviti bez teksta i izgledom i ukusom, a vi ćete je napraviti bez puno muke. Dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek, a jogurt ga čini mekšim.Svečana pogača je glavna zvezda na svakoj svečanoj trpezi, a naš predlog je upravo ova. 

  • Sastojci:
  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml toplog mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera 
  • oko 1,2 kg običnog brašna.

Priprema:
Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom nekih 30-40 minuta. Zatim kratko premesite i podelite na 7 delova od po 220 g i na jedan deo od 450 g. Manje loptice razvucite na pogbrašnjenoj površini u tanak krug i ređajte jedan na drugi i svaki premažite puterom koji ste istopli. Poslednju nemojte da premažete. Po sredini presecite na 8 toruglova ali ne do kraja. Zatim drvenim štapićem pritisnite sredinu svakog trougla. Stavite na pek papir, pa u okruglu tepsiju. Razvucite i veliki komad testa na pobrašnjenoj površini, pa isecite krajeve. Urolajte i isecite kraj da napravite oblik za sredinu. Premažite puterom i urolajte. Isecite na tanke komade. U sredinu pogače stavite onaj oblik koji ste napravili za sredinu, a u krug ređajte one manje komade što ste isekli na kada ste urolali veće testo. Ono što vam preostane ređajte na kraj pogače uspravno. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umuićenim žumancima (2 komada) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom kada se ispeče. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti