Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE KUVA ŽITO ZA SLAVU: Na jednostavan način pripremite tradicionalno posluženje

Autor Aleksandra Ljubičić

Evo kako da napravite najlepše slavsko žito po tradicionalnom receptu.

 Kako se kuva žito za slavu369791765.jpg Izvor: Shutterstock

Slavsko žito je od davnina jedan od neizostavnih simbola krsne slave. Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored slavskog kolača i žito bude lepo i ukusno. Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom.

Žito najčešće služi domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka i to na slaeći način: domaćica prinese žito gostu, gost ustane, prekrsti se, okrene se domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, nakon čega se ponovo prekrsti i sedne. Žitom se prvo služe stariji, pa mlađi. Poslužavnik sa žitom stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko preostane žita, kad se slava završi, ono se daje deci ili se spakuje deci prisutnih gostiju.

  • Sastojci:
  • 500 g pšenice belije
  • 500 g šećera u prahu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • pola kašičice cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • mleveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju

Priprema:

Pšenicu skuvajte pa procedite. Sameljite na mašini za meso. Zatim žito sjediniti sa šećerom u prahu i mlevenim orasima.  U pripremljenu masu dodati 2 kesice vanilinog šećera, cimet i muskantni oraščić. Tako pripremljeno žito stavite u činiju, pospite mlevenim orasima i ukrasiti po želji polovinama jezgra oraha.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti