Zna se kako treba da izgleda slavski sto. Prvo ide predjelo, supa, glavno jelo i onda kolači. Sveti Niklola se približava, a kako pada u toku Božićnog posta onda i trpeza mora da bude posna. Kao glavno jelo obično se služi riba ili morski plodovi, a mi vam predlažemo da kao prilog umesto krompir salate, služite neprevaziđeni prebranac. Isprobajte ovaj recept sa suvom paprikom i neobičnom zaprškom koja se pravi bez brašna.
- Sastojci:
- 1 kg pasulja
- 1 list lovora
- 3 crna luka
- 2 praziluka
- 30 ml ulja
- 2 suve paprike
- Za zapršku:
- 2 čena belog luka
- 100 ml ulja
- 2 kašičice slatke paprike
Priprema:
Noć pre u šerpu sipajte pasulj i vodu, pa ostavite da proključa. Prospite vodu i sipajte novu, pa ponovite postupak, samo sada ne prosipajte vodu, nego ga ostavite celu noć. Sutradan prospite vodu i sipajte novu, pa opet prospite. Opet sipajte novu vodu, dodajte lovorov list i ulje i kuvajte na tihoj vatri. Kada bude gotov prebacite ga u zemljanu posudu. Na dosta ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk (može i krupnije), pa kada malo omekša dodajte čašu vode. Suvu papriku u blenderu ili avanu izdrobite, pa dodajte u pasulj, kao i luk (sa sve uljem). Začinite po želji, a onda dobro promešajte. Na ulju propržite sitno seckan beli luk, dodajte slatku papriku i promešajte, pa prelijte preko pasulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20-30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem