Sveti Nikolaje se približava i definitivno je vreme da osmislite kako će izgledati vaša slavska trpeza. Postoji dosta posnih recepata koji su fantastičnog ukusa, ali svima na posnim slavama nedostaje pečenje. Predlažemo vam da ove godine iznenadite goste i spremite veknu od dve vrste ribe, koja je odlična zamena za meso. Elgenatno, bogato i ukusno jelo osvojiće vas na prvi zalogaj, a sastojci su osnovni, pored ribe idu začini i crni luk. 

  • Sastojci: 
  • 2 skuše 
  • 200 g crvene ribe (u komadu)  
  • 3 crna luka 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1/2 kašiče korijandera 
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu 

Priprema: 
Skuši isecite glavu i rep, a zatim je presecite po dužini i sredini, ali ne do kraja. Otvorite je kao lepezu, i skinite kosti. Kada je dobro očistite, makazama sa spoljne strane isecite peraja i sve što je višak (pogledaj sliku). Osušite i očistite ubrusima. Tako isto uradite i sa drugom skušom. Crevenoj ribi isecite kožicu i sva tri parčeta ribe dobro posolite i pobiberite sa obe strane. Pospite i korijanderom i belim lukom u prahu i lepo utrljajte. Na parče skuše stavite crvenu ribu i preklopite drugim parčetom skuše. Pričvrstite ribe kulinarskim koncem. Dobro je pričvrstite da lepo zatvorite ivice. Nauljite vatrostalnu posudu i poređajte krupno seckan crni luk i stavite ribu. Poklopite ili prekrijte alu folijom, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena, pa skinite poklopac ili foliju i pecite još kratko, dok ne dobije lepu boju. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi barem 3-4 sata, pa skinite konac i služite. 

Printscreen/YT/ Ольга Матвей Kako se čisti riba

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE