Čim jesen stupi na snagu, odmah kreće razmišljanje o predstojećim praznicima. Ono što karakteriše naš narod, tačnije pravoslavlje, jesu slave.
Slava je jedan od praznika kada smo svi na okupu, kada dobro klopamo i dosta pričamo!
Kada su mrsne slave u pitanju, pripremanje hrane ide lakše dok je kod posnih slava izbor sužen, pa moramo pažljivo da biramo i razmislimo. Ali to danas, nije nikakav problem. Zaista dosta toga postoji u posnoj varijanti, a često su posna predjela ukusnija.
Posna slana torta sa tost hlebom
Sastojci:
1 pakovanje tost hleba (otprilike 12-15 kriški)
200 g ajvara
200 g tunjevine u salamuri
1 kašika senfa (i/ili 1 kašika posnog majoneza)
2-3 kisela krastavčića po ukusu
so
biber
majčina dušica
mirođija po ukusu
Priprema:
Kada birate tost hleb, birajte onaj što pravilnijeg oblika, najbolje da bude sečen na kocke. Tako ćete lakše složiti redove bez da popunjavate između. Možete koristiti i integralni i beli tost, izbor je na vama.
Za fil je potrebno da ajvar pomešate sa tunjevinom, koju ćete prethodno samo blago ocediti. Dodajte i senf ili majonez, ili oba, po vašem ukusu, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane kisele krastavce po ukusu, kao i začine, pa još jednom dobro promešajte.
Na odgovarajućoj tacni poređajte red tost hleba, preko njega pažljivo premažite fil. Slažite dalje redom tost hleb-fil, dok ne utrošite sastojke. Tortu dodatno možete ukrasiti posnim majonezom ili senfom, a možete preko toga da izrendate i malo posnog kačkavalja.
Odložite u frižider, najbolje preko noći da hleb dobro upije fil i da torta lepo omekne.
Posni slani rolat sa spanaćem
Sastojci:
Za koru:
16 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
400 g obarenog spanaća
400 ml kisele vode
Za fil:
200 g posnog majoneza
500 g kuvanog krompira
5 kiselih paprika
so
biber
peršun
mirođija po ukusu
Priprema:
U odgovarajućoj vanglici pomešajte brašno, pecivo i so, pa dodajte sitno seckani bareni spanać i vodu. Dakle, sve sastojke pomešajte, pa dobro promešajte kašikom da se napravi ujednačena, kompaktna smesa.
U smesu po ukusu možete da dodate i susam, a deo brašna možete da zamenite mlevenim orašastim plodovima ili mlevenim lanom. Ova varijanta je ako imate malo više iskustva, pa dopustite sebi eksperiment.
Pripremljenu smesu podelite na dva dela, tako da ispečete dva jednaka rolata. Prvi deo izlijte na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite na 180°C oko 20 minuta, to zavisi od vaše rerne, pratite situaciju. Gotov rolat izvadite iz pleha i prebacite na vlažnu krpu, pa umotajte pažljivo u rolat.
Ostavite da se tako prohladi, dok pripremite drugu koru. Na isti način je pecite i na isti način kasnije uvijte u rolat.
Sada, dok se ta druga kora hladi vi prvu filujte.
Za fil, u majonez dodajte kuvani rendani krompir, sitno seckanu kiselu papriku i začine, pa dobro promešajte. Podelite fil na dva dela, pa prvim delom premažite prvu koru i pažljivo urolajte.
Drugim delom fila premažite drugu koru, pa takođe pažljivo urolajte.
Obe kore odložite u frižider da se stežu, na barem 2 sata, kako bi kore fino upile fil i omekle.
Posna ruska salata
Sastojci:
1 kg mešavine za rusku salatu
5-7 kiselih krastavčića po ukusu
soli po ukusu
oko 500 g posnog majoneza
Priprema:
Ukoliko imate domaće šargarepe, krompir i grašak, naravno, možete ih iskoristiti.
Pripremljeno povrće pomešajte u odgovarajućoj vanglici. Po želji dodajte seckane kisele krastavčiće. Po ukusu dodajte soli, ali postepeno, ne preterujte. Uvek možete još da dodate, ali da oduzmete teško.
I, na kraju ide majonez. Njega takođe dodajte postepeno, pa odlučite kolika gustina vam je potrebna. Ja prvo stavim manje, pa posle po potrebi dodam još, jer se salata kada stoji malo suši i gubi tu kremastu strukturu.
Lepo sve izmešajte, pa u frižider da se dobro ohladi.
Savet: Dan pre slave možete da prpipremite povrće i da ga ostavite u frižideru, a sutradan pre služenja da dodate majonez. Tad će salata biti i hladna i sveža.
Posne korpice sa susamom
Sastojci:
300 g brašna
200 g pečenog susama
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli (i/ili začini po ukusu – biber, mirođija, origano, mlevena crvena paprika…)
100 ml ulja
oko 50 ml kisele vode
Priprema:
Brašno, susam, pecivo i začine pomešajte. Dodajte ulje i vodu pa krenite sa mešenjem testa. Prvo možete kašikom da se sve fino sjedini, a onda dalje rukama kada testo postane tvrđe. Gotovo testo je tvrdo i lako se kida, što nam je i potrebno. Ako vam je testo nešto mekše, dodajte još brašna, i obrnuto, ako je dosta tvrdo dodajte malo vode.
Dakle, od testa kidajte komade i uz pomoć modlica pravite korpice. Testo stavite u modlu pa utisnite tako da dobijete željeni oblik.
Korpice pecite na 180°C oko 20 minuta sve u zavisnosti od jačine vaše rerne. Gotove su kada fino porumene, a i zamirisaće.
Gotove korpice izvadite iz rerne da se prohlade, pa tek onda izvadite iz modlica, jer kada su vruće teže se vade i hoće da popucaju.
Spremne korpice punite čime god želite. Možete samo tunjevinom, ili nekom drugom usitnjenom ribom, a možete i ribljom paštetom. Možete ih puniti i posnom ruskom salatom, ili nekom drugom po vašem izboru, a još možete iskoristiti ajvar ili biljni sir. Pustite mašti na volju!
Ako korpice radite dan ranije, upakujte ih u kutiju sa poklopcem, jer će tako sačuvati svežinu – ili ih ubacite u kese.
Posne kuglice sa kikirikijem
Sastojci:
350 g brašna
200 g mlevenog neslanog kikirikija
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
250 g posnog margarina
oko 50 ml kisele vode
Priprema:
Brašno, mleveni kikiriki, pecivo i so pomešajte u odgovarajućoj posudi. U posebnoj posudi izmiksajte margarin tako da postane penast, zatim dodajte suve sastojke i kiselu vodu, pa miksijte dalje. Testo bi trebalo da bude fino mekano, ali da se lako mesi.
Od dobijenog testa kidajte komade i od njih pravite kuglice, pa ređajte na obložen pleh. Pecite na 200°C oko 20 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Gotove kuglice izvadite iz rerne, prekrijte krpom pa ostavite da se ohlade i upakujte u kutiju sa poklopcem ukoliko radite dan ranije, sačuvaće svežinu.
Posne kiflice
Sastojci:
500 ml tople vode
1 kocka svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kg brašna (+1 kašika brašna)
200 ml ulja
1 kašičica soli
oko 200 g posnog margarina
Priprema:
U toplu vodu dodajte izdrobljeni kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, pa dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ostavite kvasac da se aktivira, odnosno da zapeni.
U međuvremenu, u vanglu sipajte brašno, pa dodajte so i ulje. Dodajte zatim i aktivirani kvasac, pa krenite sa mešenjem testa. Ja to prvo kašikom, pa posle rukama kada testo postane gušće. Mesite dok ne dobijete mekano, kompaktno testo koje nije lepljivo. Ostavite testo da naraste oko pola sata do sat.
Nakon toga testo premesite na brašnjavom stolu, zatim podelite na 4-6 jednakih delova, u zavisnosti od toga kolike kiflice želite. Možete testo da podelite i samo na dva dela, a onda da razvučete veliki krug i pravite kao mini kroasane. To sve zavisi kakav oblik kiflica volite.
Svakako, svaku kiflicu prvu premažite margarinom pa tek onda uvijte. Ređajte na pleh.
Uključite rernu da se zagreje, i taman za to vreme dok se rerna greje kiflice će još malo da narastu u plehu. Pecite ih zatim na 200°C između 20-30 minuta. Gotove su kada fino porumene. Izvadite iz rerne pa prekrijte krpom i ostavite da odmore i omeknu.
Ukoliko vam ovakve kiflice deluju prazno, pre pečenja ih možete premazati posnim majonezom, pa posuti semenkama.
Savet: Kiflice možete da napravite nedeljama ranije i da ih zaledite, da biste imali dovoljno vremena za sve. Onda ih zaledite. Na dan slave izvadite i podgrejte neposredno pre posluženja, tako da budu tople i sočne kao da su upravo pečene!
Od ovog testa možete raditi oblike po želji – na primer, možete raditi posne pužiće, ili mini pice, ili peći kao buhtle, tj. hleb.
Posna pita sa pečurkama
Sastojci:
1 kg gotovih kora za pitu
1 kg šampinjona
3 struka praziluka (ili mladi luk, crni, crveni – koji imate)
so
biber po ukusu
200 ml ulja
700 ml kisele vode
300 g brašna
300 g griza
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Šampinjone očistite pa iseckajte na listiće, a praziluk na kolutove. Propržite zajedno na malo ulja, na umerenoj temperaturi. Dinstajte sve vreme uz mešanje, da ne zagori. Gotovo je kada pečurke fino omeknu, tj. otpuste sok i on ispari. Dodajte začine, pa dobro promešajte i sklonite sa strane da se prohladi. Za to vreme pripremite nadev kojim ćete mazati kore, tako da pita bude mekana. Sve navedene sastojke umutite mikserom, tako da dobijete ujednačenu, tečnu smesu. Kore podelite na jednake delove, a za jedan rolat će vam biti potrebne tri kore.
Sve tri kore premazujete pripremljenim nadevom, a na treću obilno sipate upržene šampinjone, pa pažljivo urolate. Rolat stavite na podmazan ili obložen pleh.
Dalje radite isto sa korama i smesama, dok ne utrošite sav materijal, a pazite da dobro rasporedite tako da se nadev i kore uklope i da ne bude viška ili manjka.
Složenu pitu premažite sa malo ulja, pa pecite na 200°C oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Izvadite iz rerne pa prekrijte krpom da odmori i omekne. Tek pošto se ohladi secite na željene komade.
Pitu takođe možete praviti dan ranije pa upakovati u plastičnu kutiju, ili kartonsku ali obloženu alu-folijom. Ako ih pečete na dan slave, biće najsočnije i najsvežije.
Dodatni savet:
Navedene sastojke u receptima možete korigovati prema vašim potrebama, tačnije, prema tome za koliko ljudi spremate. Samo je bitno da, ukoliko korigujete mere, radite to srazmerno, da sve sastojke duplirate prema već navadenim merama.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus