Specijalitet iz Zapadne Srbije koji je naziv dobio jer podseća na seckani duvan.
Sastojci:
2 kg svinjskog sala prožetog krtinom
2 kg mesnate slanine
so
voda
Priprema:
Salo i slaninu iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, dodati 2–3 litre vode i kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom sve dok komadići sala ne počnu da žute. Tada posudu skloniti s vatre i procediti masnoću kroz čisto gusto belo platno. Čvarke vratiti u istu posudu, još malo propržiti da dobiju tamniju boju, zatim procediti kroz isto platno. Učvrstiti krajeve platna i uvrtati da se čvarci što bolje ocede, pri tome druga osoba treba da pritiska „zavežljaj“ sa čvarcima sa dve drvene daščice sa jedne i druge strane. Cediti dok se i poslednja kap ne ocedi. Zatim odviti krajeve platna i istresti čvarke u posudu u kojoj se topila mast, po ukusu posoliti i protrljati ih rukama da se izjednače i izdrobe.
Po receptu Milijana Stojanića.