Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Đurđic. Kako ove godine 16.novembar pada u sredu trpeza za slavu treba da bude posna. Pored mnogobrojnih specijaliteta poput predjela, salata, prebranca, sarmica i sitnih kolača, treba umesiti i posni slavski kolač koji je jedan od obeležja krsne slave. Ukoliko ste početnik pročitajte recept u nastavku, ispratite sve korake i umesićete najlepši slavski kolač. Nakon pečenja kolač ukrasite.

  • Sastojci:
  • pola kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 300 - 400 ml kisele vode
  • 80 ml ulja
  • pola kašićice šećera
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte kvasac sa šećerom i kašikom brašna pa prelijte kiselom vodom sobne temperature da kisne. Kad se kvasac aktivira dodati ostatak brašna i so pa zamesite testo. Dobro ga obraditi i ostaviti da narasta na toplom oko 40 min. Naraslo testo ponovo premesiti, staviti  u šerpu u kojoj ćete peći i pustiti da naraste jos 15min a onda peći na 220 stepeni oko sat vremena. Nakon toga slavski kolač ukrsite ukrasima po želji.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE