Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Đurđic. Kako ove godine 16.novembar pada u sredu trpeza za slavu treba da bude posna. Pored mnogobrojnih specijaliteta poput predjela, salata, prebranca, sarmica i sitnih kolača, treba umesiti i posni slavski kolač koji je jedan od obeležja krsne slave. Ukoliko ste početnik pročitajte recept u nastavku, ispratite sve korake i umesićete najlepši slavski kolač. Nakon pečenja kolač ukrasite.
- Sastojci:
- pola kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 300 - 400 ml kisele vode
- 80 ml ulja
- pola kašićice šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pomešajte kvasac sa šećerom i kašikom brašna pa prelijte kiselom vodom sobne temperature da kisne. Kad se kvasac aktivira dodati ostatak brašna i so pa zamesite testo. Dobro ga obraditi i ostaviti da narasta na toplom oko 40 min. Naraslo testo ponovo premesiti, staviti u šerpu u kojoj ćete peći i pustiti da naraste jos 15min a onda peći na 220 stepeni oko sat vremena. Nakon toga slavski kolač ukrsite ukrasima po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca