Slavski kolač je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovan za spremanje. Sutra je praznik Svete Petke, i mnogi domovi slave ovaj praznik kao krsnu slavu. Domaćice će već u ranu zoru umesiti slavski kolač, a pored njega na trpezi će se naći razne druge đakonije.
Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču.
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 4,5 dl vode
- 1 svež kvasac
- 1 dl ulja
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus