Kako običaji i naša vekovna hrišćanska tradicija nalažu, slavski kolač treba da napravi domaćica. Kolač je najbitniji deo slavlja i predstavlja simbol blagostanja.
Po pravilu se priprema postan od brašna, vode i soli. Ukrašava se ornamentima po želji domaćice, a svaki simbol ima svoje značenje. Na slavskom kolaču poželjno je biti ispisano, na grčkom jeziku "Is Hs Ni Ka", što u prevodu znači - "Isus Hrist pobeđuje".
Šare na kolaču treba biti svetlije, a to se dobija tako što se u testo doda više soli.
Običaj vezan za slavski kolač podrazumena to da ga ukućani lome tačno u podne. Nije neuobičajeno da sveštenik u to vreme dođe ne bi li osveštao ovaj čin ili se pak kolač nosi u crkvu i tamo lomi sa sveštenikom.
Slavski se kolač se sa donje strane poliva crnim vinom unakrst.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Stvarukusa.rs
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta