Prokelj je povrće koje obično deli ljude na dva tabora - na one koji ga obožavaju i na one koje ga preziru. Međutim, kada se pripremi na pravi način, postaje neverovatno ukusan i karamelizovan.
Zapečen u rerni, prokelj dobija potpuno novu dimenziju ukusa i aromu koja osvaja čak i one koji tvrde da ga “nikada neće jesti”. Osim što je izuzetno hranljiv, ovaj recept je i potpuno posan, pa je savršen prilog za dane posta, ali i za svakodnevne lagane obroke.
Osnovne informacije
Kuhinja: Internacionalna
Tip jela: Posni prilog / zapečeno povrće
Porcije/Količina: 4–6 porcija
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme pečenja: 20 minuta
Ukupno vreme pripreme: 25 minuta
Težina: Veoma lako
Sastojci:
- 700 g prokelja (opranog i prepolovljenog)
- 50 ml maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite pleh obložen pek papirom u na gornju rešetku rerne da se dobro zagreje.
2. korak: Začinjavanje
U većoj posudi pomešajte prokelj sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Dobro promešajte da svaki komad bude obložen.
3. korak: Pečenje
Izvadite vrući pleh iz rerne i brzo rasporedite prokelj, obavezno okrenut presečenom stranom na dole - tako će dobiti onu savršenu karamelizovanu i hrskavu površinu. Pecite oko 20 minuta, dok prokelj ne omekša iznutra, a spolja poprimi tamniju boju.
5. korak: Služenje
Poslužite odmah dok je najukusniji - spolja hrskav, iznutra sočan i pun slatkastog, orašastog ukusa.
Ako volite povrće i pritom postite, isprobajte recept za dvorsku salatu po receptu jeromonaha Jeroteja.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
