Prokelj je povrće koje obično deli ljude na dva tabora - na one koji ga obožavaju i na one koje ga preziru. Međutim, kada se pripremi na pravi način, postaje neverovatno ukusan i karamelizovan.

Zapečen u rerni, prokelj dobija potpuno novu dimenziju ukusa i aromu koja osvaja čak i one koji tvrde da ga “nikada neće jesti”. Osim što je izuzetno hranljiv, ovaj recept je i potpuno posan, pa je savršen prilog za dane posta, ali i za svakodnevne lagane obroke.

Osnovne informacije

Kuhinja: Internacionalna

Tip jela: Posni prilog / zapečeno povrće

Porcije/Količina: 4–6 porcija

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme pečenja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 25 minuta

Težina: Veoma lako

Sastojci:

  • 700 g prokelja (opranog i prepolovljenog)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite pleh obložen pek papirom u na gornju rešetku rerne da se dobro zagreje.

Savet za bolji ukus

Nakon pečenja možete mu dodati malo limunovog soka, pečeni susam ili kašiku soja sosa.

 2. korak: Začinjavanje

U većoj posudi pomešajte prokelj sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Dobro promešajte da svaki komad bude obložen.

3. korak: Pečenje

Izvadite vrući pleh iz rerne i brzo rasporedite prokelj, obavezno okrenut presečenom stranom na dole - tako će dobiti onu savršenu karamelizovanu i hrskavu površinu. Pecite oko 20 minuta, dok prokelj ne omekša iznutra, a spolja poprimi tamniju boju.

5. korak: Služenje

Poslužite odmah dok je najukusniji - spolja hrskav, iznutra sočan i pun slatkastog, orašastog ukusa.

Ako volite povrće i pritom postite, isprobajte recept za dvorsku salatu po receptu jeromonaha Jeroteja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.