Dvorska salata iz 19. veka pravi je biser srpske kuhinje. Zabeležena u prvom modernom srpskom kuvaru jeromonaha Jeroteja Draganovića, ova salata pokazuje kako se od jednostavnih sastojaka može napraviti jelo dostojno dvorskih trpeza.

Osnova recepta je karfiol - povrće koje je nekada smatrano luksuznim, a danas je vrlo pristupačno. Ova salata se poslužuje se hladna, a spoj hrskavog karfiola, belog luka, ulja, sirćeta i svežeg peršuna daje bogatstvo ukusa koje će zadovoljiti svakog gurmana čak i tokom dana posta.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: salata

Porcije/Količina: 4

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 5-10 minuta

Ukupno vreme pripreme: 15-20 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 2-3 čena belog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 1-2 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
  • Svež peršun
  • So po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje karfiola

Stavite karfiol u ključalu slanu vodu i kuvajte kratko, oko  pazeći da ostane čvrst i sočan.

Savet za kuvanje karfiola:

Da bi karfiol ostao čvrst i hrskav, odmah posle kratkog kuvanja ga stavite u hladnu vodu.

2. korak: Priprema cvetića karfiola

Pažljivo odvojite cvetiće i pospite ih sitno seckanim belim lukom.

3. korak: Začinite salatu

Prelijte cvetiće uljem i sirćetom po ukusu, dodajte so i pažljivo promešajte.

4. korak: Dodajte svež peršun

Na kraju pospite salatu svežim peršunom za aromu i vizuelni efekat.

5. korak: Poslužite hladno

Salata je najukusnija kada se servira ohlađena, idealna kao predjelo ili lagani prilog.

Ako vam se dopao ovaj, isprobajte i naš recept za moravsku salatu, sočan prilog od pečenih paprika koji će svi obožavati.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.