Kada poželite nešto ukusno, hranljivo i potpuno posno, domaća pašteta od kikirikija je pravo otkriće. Kremasta, aromatična i puna ukusa, idealna je za dane kada se posti na vodi, ali i kada jednostavno želite brz i zdrav namaz koji se priprema bez mnogo truda.

Odlično se slaže uz tost, sveže povrće ili posne kiflice. Ova pašteta spaja jednostavne sastojke - kuvani krompir i šargarepu, pečeni kikiriki, senf i začine, ali rezultat je neverovatan, gotovo kao da je reč o delikatesnom namazu iz prodavnice.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća, posna

Tip jela: namaz / pašteta

Porcije/Količina: 8-10 porcija

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme kuvanja: 20-25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 30-35 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 3 srednja krompira
  • 3 šargarepe
  • 250 g pečenog kikirikija
  • 1 mali kiseli krastavčić
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje povrća

Krompir i šargarepu oljuštite, iseckajte na krupnije komade i kuvajte dok potpuno ne omekšaju. Procedite ih i ispasirajte u glatku kašu.

Savet za kremastiju teksturu:

Ukoliko želite još kremastiju verziju, dodajte kašiku-dve vode u kojoj se kuvao krompir i umutite štapnim mikserom - pašteta će biti baršunasta i savršena za mazanje.

 2. korak: Priprema kikirikija

Pečeni kikiriki sameljite u blenderu ili secku dok ne postane sitan i ujednačen, ali ne potpuno u pastu - malo teksture je poželjno.

3. korak: Spajanje sastojaka

U pire od krompira i šargarepe dodajte mleveni kikiriki, sitno iseckan beli luk i kiseli krastavac, senf, so i biber. Sve dobro sjedinite.

4. korak: Hlađenje

Po želji, ostavite paštetu u frižideru najmanje 20-30 minuta da se ukusi povežu i da postane čvršća.

5. korak: Posluženje

Mažite je na hleb ili je iskoristite kao namaz za posni sendvič.

Isprobajte i naš recept za posnu kiselu pavlaku, najbolja je zamena za mlečnu, a priprema traje samo 10 minuta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.