Za par dana, 28.11.2022. kreće Božićni post koji traje do 06.01.2023. i na vreme osmislite šta sve možete da pripremate. Kada je u pitanju posna trpeza izbor je malo skučen, jer veliki broj namirnica niste u mogućnosti da jedete. Ali neka vas to ne obeshrabruje, jer sada postoji puno različitih recepata koji će vam pomoći da obogatite posnu trpezu. Jedan od njih je i recept za posne kiflice koje ćete pojesti već isti dan. Prave se lako, a jedan sastojak ih čini preukusnim, a u pitanju je majonez. Mekane i vazdušate odličan su izbor za doručak ili večeru, ali i kada vam dođu prijatelji u goste.
- Sastojci:
- 500 ml mlake vode
- 1 kg brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 100 ml ulja
- malo pakovanje posnog majoneza
- posni margarin
- malo susama
- 7 kašika šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
U toploj vodi (100 ml) rastopite kvasac sa kašikom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim sipajte preostalu vodu (400 ml), šećer (6 kašika), so, ulje, pa promešajte. Dodajte prosejano brašno i polako umesite testo. Podelite ga na 5 delova i oblikujte loptice, a zatim i svaku loptu na 10 loptica. Svaku lopticu oklagijom rastanjite i urolajte kiflicu. Ređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte. Ostavite da odmore 1,5-2 sata. Pre pečenja svaku kiflicu premažite posnim majonezom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Vruće premažite istopljenim posnim margarinom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus