Domaći čvarci su jedno od onih tradicionalnih jela koje miriše na zimu, porodična okupljanja i starinsku trpezu. Iako na prvi pogled deluju jednostavno, uspeh zavisi od strpljenja, dobre slanine i pravilnog topljenja masti.
Ako sve uradite kako treba, dobićete čvarke koji su spolja hrskavi, a iznutra meki i vazdušasti - baš onakvi kakve su nekada pravili naši stari. Uz domaći hleb i turšiju, teško im je odoleti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: predjelo/užina
Porcije/Količina: 600-800 g gotovih čvaraka
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme prženja: oko 2 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 20 minuta
Težina: Srednje zahtevno
Sastojci:
- 1,5–2 kg sveže svinjske slanine sa kožom
- so po ukusu
Priprema:
1. korak: Priprema slanine
Slaninu isecite na jednake kocke, veličine 2-3 cm. Važno je da komadi budu ujednačeni kako bi se ravnomerno topili i kasnije jednako ispržili.
2. korak: Početak topljenja
U veliki lonac, šerpu s debelim dnom ili kazan staviti isečenu slaninu. Dodajte nekoliko kašika vode da komadi ne bi zagoreli u prvih nekoliko minuta.
3. korak: Polako topljenje masti
Lonac stavite na laganu vatru i povremeno promešajte. Mast treba da se otapa polako - nikako na nagloj temperaturi, jer tada čvarci lako zagore.
4. korak: Prženje
Kako se mast oslobađa, komadi slanine će se smanjivati i dobijati boju. Nastaviti sa topljenjem dok čvarci ne postanu rumeni. Pred sam kraj, pojačajte vatru na kratko da čvarci dobiju hrskavost i blago se naduvaju.
5. korak: Vađenje i začinjavanje
Gotove čvarke izvadite šupljikavom kašikom i stavite na papirni ubrus da upije višak masti. Posolite dok su još vrući. Po želji dodajte i prstohvat paprike ili bibera.
6. korak: Ceđenje masti
Preostalu mast procedite kroz cediljku i sipajte u čiste staklene tegle. Ova domaća mast savršena je za pečenje, kuvanje i pripremu zimskih jela.
Kada spremite čvarke, saznajte kako da omekšate i najžilavije meso, tajna je u jednom sastojku zbog kojeg će se topiti u ustima.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.