Domaći čvarci su jedno od onih tradicionalnih jela koje miriše na zimu, porodična okupljanja i starinsku trpezu. Iako na prvi pogled deluju jednostavno, uspeh zavisi od strpljenja, dobre slanine i pravilnog topljenja masti.

Ako sve uradite kako treba, dobićete čvarke koji su spolja hrskavi, a iznutra meki i vazdušasti - baš onakvi kakve su nekada pravili naši stari. Uz domaći hleb i turšiju, teško im je odoleti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: predjelo/užina

Porcije/Količina: 600-800 g gotovih čvaraka

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme prženja: oko 2 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 20 minuta

Težina: Srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1,5–2 kg sveže svinjske slanine sa kožom
  • so po ukusu

Priprema:

1. korak: Priprema slanine

Slaninu isecite na jednake kocke, veličine 2-3 cm. Važno je da komadi budu ujednačeni kako bi se ravnomerno topili i kasnije jednako ispržili.

2. korak: Početak topljenja

U veliki lonac, šerpu s debelim dnom ili kazan staviti isečenu slaninu. Dodajte nekoliko kašika vode da komadi ne bi zagoreli u prvih nekoliko minuta.

Važan savet:
  • Ako želite mekše čvarke, izvadite ih malo ranije.
  • Ako želite baš hrskave, ostavite ih minut duže na jačoj vatri, ali budite pažljivi jer vrlo brzo porumene.

3. korak: Polako topljenje masti

Lonac stavite na laganu vatru i povremeno promešajte. Mast treba da se otapa polako - nikako na nagloj temperaturi, jer tada čvarci lako zagore.

4. korak: Prženje

Kako se mast oslobađa, komadi slanine će se smanjivati i dobijati boju. Nastaviti sa topljenjem dok čvarci ne postanu rumeni. Pred sam kraj, pojačajte vatru na kratko da čvarci dobiju hrskavost i blago se naduvaju.

5. korak: Vađenje i začinjavanje

Gotove čvarke izvadite šupljikavom kašikom i stavite na papirni ubrus da upije višak masti. Posolite dok su još vrući. Po želji dodajte i prstohvat paprike ili bibera.

6. korak: Ceđenje masti

Preostalu mast procedite kroz cediljku i sipajte u čiste staklene tegle. Ova domaća mast savršena je za pečenje, kuvanje i pripremu zimskih jela.

Kada spremite čvarke, saznajte kako da omekšate i najžilavije meso, tajna je u jednom sastojku zbog kojeg će se topiti u ustima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.