Za njihovu pripremu vam treba malo vremena i punooo volje.

Trebalo bi da znate da se od 5 kg svinjske slanine dobije oko 1 kg čvaraka.

Prvi korak - slaninu iseckate na komadiće koji bi okvirno trebali da budu oko 3cm, najbolje na kockice. Jako bitno je da ih isečete jednako jer u suprotnom neće biti svi u isto vreme gotovi, neki će vam biti mnogo reš a drugi mnogo masni.

Drugi korak - uzmete veću posudu u koju ćete sipati malo vode, na 5 kg slanine sipajte oko 1 dl vode. Sve staviti na vatru i kad krenu da se tope ključna stvar je da ih neprestano mešate kako ne bi zagoreli.

Treći korak - kada mast malo omekša trebalo bi da se u to doda oko 1 dl mleka. Tada će čvarci početi da menjaju boju i počeće polako da dobijaju onu lepu zlatno žutu nijansu. Tad treba da smanjite vatru i da se polako prže, opet uz neprestano mešanje, jer je tad još veća verovatnoća da će se zalepiti i zagoreti.

Četvrti korak - ovaj korak nije obavezan, već sami po ukusu procenite da li ćete dodati 1 glavicu crvenog luka. On daje poseban ukus čvarcima.

Peti koral - čvarci su gotovi kada imaju lepu boju, svetlo smeđu, a mast je bistra i svetla. Tada ide ceđenje, stiskanje čvaraka u presu kako bi se iscedio sav višak masnoće iz njih. Tajna tankih i hrskavih čvaraka je upravo u tome koliko snažno ih stiskate.

Da bi vam ostali hrskavi čvarci poput čipsa solite ih tek kad se u potpunosti ohlade ili neposredno pre serviranja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs