Da li vam se ikada desilo da kada zagrizete žilavu šniclu ili pileći file imate osećaj kao da ste zagrizli komad gume? Bilo da pripremate meso za praznike ili brzi ručak, postoji jednostavan trik koji će vaše meso učiniti mekšim, sočnijim i punim ukusa - soda bikarbona.

Omekšavanje mesa nije samo stvar lepog izgleda ili lakšeg žvakanja. Proces omekšavanja pomaže da svaki zalogaj bude aromatičan i sočan, a meso se lakše seče i priprema. Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da postignete ovo je takozvano “velvetiranje” mesa.

Šta je velvetiranje?

Velvetiranje je metoda omekšavanja mesa pre kuvanja. Obuhvata mariniranje mesa u sodi bikarboni ili u mešavini belanaca, brašna i malo ulja. Ovaj postupak razlaže vlakna mesa, smanjuje njegovu tvrdoću i čini ga sočnijim - idealno za piletinu, govedinu, svinjetinu, pa čak i divljač.

Na primer, komade mesa možete posuti sa oko tri četvrtine kašičice sode bikarbone i ostaviti 15 minuta pre pripreme jela. Nakon toga meso isperite, osušite i spremno je za pečenje ili prženje. Isto važi i za mleveno meso - dodajte četvrtinu kašičice sode po kilogramu pre oblikovanja pljeskavica ili ćufti.

Dodatni saveti:

- Za divljač, meso ostavite duže u rastvoru – sitni komadi preko noći, a veći komadi dan-dva u frižideru.

- Soda bikarbona pomaže i mlevenom mesu da zadrži sočnost, čineći pljeskavice i ćufte savršeno sočnim.

- Ne koristite aluminijum, bakar ili liveno gvožđe za mariniranje - najbolje su staklene, keramičke ili inoks posude.

Suvo i mokro mariniranje sodom bikarbonom

Suvo mariniranje:

  • Utrljajte sodu bikarbonu u meso tako da pokrije sve strane. Koristite oko 1% težine mesa (na primer, za 1 kg mesa, oko 10 g sode).
  • Stavite meso u zatvorenu posudu i držite u frižideru 3–5 sati, ili preko noći.
  • Temeljno isperite meso pre kuvanja.
  • Pecite ili pržite meso po želji – dobićete mekano i sočno jelo.

Mokro mariniranje (za brže omekšavanje):

  • Rastvorite 1 kašičicu sode u pola šolje vode za 350 g mesa.
  • Potopite meso u rastvor najmanje 15 minuta (duže za tvrđe meso ili divljač).
  • Temeljno isperite hladnom vodom.
  • Meso je spremno za pečenje, prženje ili roštilj – sočno, mekano i puno ukusa.

Napomena: Za sitne komade mesa dovoljno je 15–20 minuta, dok veći komadi mogu stajati duže u frižideru.

Za još korisnih saveta za pripremu mesa, možete pročitati kako sprečiti prskanje ulja prilikom prženja mesa, super trik koji svaka domaćica mora da zna.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.