Salate i predjela mogu spadati čak i u dekorativni deo trpeze, ali je to i omiljeni zalogaj svakog gosta.

Predjela i salate se uglavnom pripremaju dan uoči slave, a neke su postale deo običaja i tradicije.

Evo recepata za one najpoznatije koje najčešće i pravimo.

Ruska salata

Recepti za 3 kremaste salate koje su neizostavne na SLAVSKOM STOLU
Foto: printscreen youtube bez-nje-se-ne-moze-zamisliti-nijedan-praznik-i-slava-recept-za-rusku-salatu-video

Sastojci:

  • po 400 g krompira, šargarepe i graška
  • po 300 gršunke i kiselih krastavčića
  • 600 g majoneza
  • 100 gr kisele pavlake
  • 15 g soli
  • 20 g senfa ( 1 puna kašičica )

Priprema:

Krompir i šargarepu očistiti pa ih zajednos staviti da se skuvaju. Krompir neka bude krupniji a šargarepa nešto sitnija jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite posebno.

Dok se povrće kuva pomešati majonez, pavlaku, senf i so i sjediniti. Takođe naseckati krastavčiće, šunku i jaja na sitne kockice. Skuvano povrće procediti i ohladiti.

Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Sve preliti prethodno napravljenim prelivom i lagano izmešati. Ostaviti rusku salatu u frižider nekoliko sati da se lepo prohladi, pa poslužiti.

Mimoza salata

Recepti za 3 kremaste salate koje su neizostavne na SLAVSKOM STOLU
Profimedia/Shutterstock slavska-trpeza-slava-predjelo-salate-ruska-salata-mimoza-salata-susam-salata-recepti

Sastojci:

  • 200 g rendane šunke
  • 200 g rendanog kaškavalja
  • 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
  • 100 g majoneza
  • 3 veća rendana krompira
  • 2 kisele pavlake
  • so

Priprema:

U većoj posodi staviti rendani krompir, malo posolite i premažite sa pavlakom. Stavite narendanu šunku i premažite majonezom.Narendajte 2 kuvana jaja i jedno belance. Pospite 3/4 kačkavalja i preko premažite da pavlakom. Na kraju pospite sa kačkavanjem i žumancem.

Susam salata

Recepti za 3 kremaste salate koje su neizostavne na SLAVSKOM STOLU
Foto: printscreen youtube najdrazi-gost-svake-trpeze-kremasta-susam-salata-koja-odlicno-ide-uz-pecenje-i-testeninu-video

Sastojci:

  • 500 g sitnog sira
  • 100 g susama, ili po ukusu
  • 130 g kukuruza šećerca, mariniranog ( to je ona najmanja konzerva )
  • 3 – 5 kiselih krastavčića zavisi od veličine
  • 100 g šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
  • 1 puna kašika pavlake ( može i više )
  • 50 g majoneza
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Prvo propržiti susam. Susam možete pržiti dok pripremate sve ostalo i seckate.

Pomešati sir, krastavce, šunku i kukuruz pa sve izmešati. Posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku i majonez pa sve dobro promešati.

Na kraju dodati ohlađen susam i sve sjediniti.

Susam salatu možete poslužiti odmah, a ako to nije slučaj pokriti je alu folijom i držati u frižideru do služenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvarukusa.rs