Salate i predjela mogu spadati čak i u dekorativni deo trpeze, ali je to i omiljeni zalogaj svakog gosta.
Predjela i salate se uglavnom pripremaju dan uoči slave, a neke su postale deo običaja i tradicije.
Evo recepata za one najpoznatije koje najčešće i pravimo.
Ruska salata
Sastojci:
- po 400 g krompira, šargarepe i graška
- po 300 gršunke i kiselih krastavčića
- 600 g majoneza
- 100 gr kisele pavlake
- 15 g soli
- 20 g senfa ( 1 puna kašičica )
Priprema:
Krompir i šargarepu očistiti pa ih zajednos staviti da se skuvaju. Krompir neka bude krupniji a šargarepa nešto sitnija jer njoj treba duže da se skuva od krompira. Grašak stavite posebno.
Dok se povrće kuva pomešati majonez, pavlaku, senf i so i sjediniti. Takođe naseckati krastavčiće, šunku i jaja na sitne kockice. Skuvano povrće procediti i ohladiti.
Iseckati krompir i šargarepu na kockice, pa dodati krastavcima, šunki i jajima, a zatim dodati i ohlađen i oceđen grašak. Sve preliti prethodno napravljenim prelivom i lagano izmešati. Ostaviti rusku salatu u frižider nekoliko sati da se lepo prohladi, pa poslužiti.
Mimoza salata
Sastojci:
- 200 g rendane šunke
- 200 g rendanog kaškavalja
- 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
- 100 g majoneza
- 3 veća rendana krompira
- 2 kisele pavlake
- so
Priprema:
U većoj posodi staviti rendani krompir, malo posolite i premažite sa pavlakom. Stavite narendanu šunku i premažite majonezom.Narendajte 2 kuvana jaja i jedno belance. Pospite 3/4 kačkavalja i preko premažite da pavlakom. Na kraju pospite sa kačkavanjem i žumancem.
Susam salata
Sastojci:
- 500 g sitnog sira
- 100 g susama, ili po ukusu
- 130 g kukuruza šećerca, mariniranog ( to je ona najmanja konzerva )
- 3 – 5 kiselih krastavčića zavisi od veličine
- 100 g šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
- 1 puna kašika pavlake ( može i više )
- 50 g majoneza
- so i biber po ukusu
Priprema:
Prvo propržiti susam. Susam možete pržiti dok pripremate sve ostalo i seckate.
Pomešati sir, krastavce, šunku i kukuruz pa sve izmešati. Posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku i majonez pa sve dobro promešati.
Na kraju dodati ohlađen susam i sve sjediniti.
Susam salatu možete poslužiti odmah, a ako to nije slučaj pokriti je alu folijom i držati u frižideru do služenja.
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo