Komisbrot je jednostavan, ali izuzetno ukusan kolač koji osvaja svojom mekoćom i bogatim aromama suvog voća. Iako potiče iz nemačkog „kommissbrot“, što znači vojnički hleb, na ovim prostorima prerastao je u omiljeni domaći desert, idealan uz popodnevni čaj ili kafu.

Njegova posebnost nije samo u bogatom ukusu, već i u lakoći pripreme - za relativno kratko vreme dobijate sočan kolač koji možete čuvati nekoliko dana. Rustičan, ali istovremeno elegantan, komisbrot savršeno kombinuje tradiciju i praktičnost, a dodatak suvog ili kandiranog voća i oraha daje mu karakterističnu aromu koja će zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: Kolač

Porcije/Količina: 8-10 štanglica

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja: 30-40 minuta

Ukupno vreme pripreme: 45-55 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g suvog ili kandiranog voća (suvo grožđe, brusnice, kajsije, ananas, itd.)
  • 50-100 g oraha
  • Prstohvat soli

Priprema:

1. korak: Zagrevanje rerne i mućenje

Uključite rernu na 180 stepeni i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Mutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta, dodajte ulje i mleko, pa sve lagano sjedinite.

2. korak: Dodavanje suvih sastojaka

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, pa postepeno sipajte u smesu od jaja, šećera i mleka.

Bonus savet:

Pre nego što dodate suvo ili kandirano voće u smesu, potopite ga na nekoliko minuta u toplu vodu ili malo ruma. To će ga omekšati, a kolaču dati sočnost i intenzivniji voćni ukus.

3. korak: Dodavanje suvog voća

U pripremljenu smesu umešajte suvo ili kandirano voće po izboru i orahe.

4. korak: Pečenje

Smesu izlijte u pripremljeni pleh i pecite 30-40 minuta dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju. Proverite čačkalicom da li je pečeno.

5. korak: Serviranje

Ostavite kolač da se malo prohladi, pa ga pospite šećerom u prahu i secite na kriške.

Ukoliko volite starinske kolače, pogledajte i belu pitu po bakinom receptu.

Glossy/Stvar ukusa/Aleksandra Malko