Sastojci:
Za patišpanj:
- 120 g seckanih oraha
- 120 g seckanih lešnika
- 120 g iseckani badema
- 120 g putera, omekšanog
- 240 g šećera
- 3 velika jajeta
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 475 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 2 kašike viskija
- 120 g sušenih brusnica, seckanih
- 120 g sušenih višanja, seckanih
- 120 g suvih kajsija, seckanih
Za galzuru:
- 300 g šećera u prahu
- 3 kašike slatke pavlake
Recept za kolač sa suvim voćem i orašastim plodovima:
Za ovaj kolač postavite rešetku za rernu u srednji položaj i zagrejte rernu na 180°. U veliki pleh ubacite orahe, pistaće i bademe. Pecite dok ne porumene i ne zapeče se, često mešajući, 10 do 12 minuta. Pustite da se ohlade. Smanjite rernu na 148°. Premažite kalup za kuglof uljem. U posebnoj posudi pomešajte puter i šećer. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa mutite mikserom da se sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i začine.
Pomešajte suve sastojke i vlažne i dodajte viski. Dodajte orašaste plodove i suvo voće. Prebacite u pleh i pecite 45 minuta do 1 sat. Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim hladite na rešetki.
Napravite glazuru tako što ćete da umutite šećer u prahu i slatku pavlaku, dok smesa ne postane glatka. Ohlađen kolač prelijte glazurom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kremasti kolač karpati.
Pročitajte i kako se prave čokoladne šišarke za prazničnu trpezu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Snežne kuglice sa kokosom i belom čokoladom
Čokoladni čizkejk koji se topi u ustima
Pečeni krompiri punjeni slaninom i šampinjonima
Praznična salata sa kiselim krastavcima i šunkom, idealna za Božićni ručak