Sastojci:

Za patišpanj:

  • 120 g seckanih oraha
  • 120 g seckanih lešnika
  • 120 g iseckani badema
  • 120 g putera, omekšanog
  • 240 g šećera
  • 3 velika jajeta
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 475 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 2 kašike viskija
  • 120 g sušenih brusnica, seckanih
  • 120 g sušenih višanja, seckanih
  • 120 g suvih kajsija, seckanih

Za galzuru:

  • 300 g šećera u prahu
  • 3 kašike slatke pavlake

Recept za kolač sa suvim voćem i orašastim plodovima:

Za ovaj kolač postavite rešetku za rernu u srednji položaj i zagrejte rernu na 180°. U veliki pleh ubacite orahe, pistaće i bademe. Pecite dok ne porumene i ne zapeče se, često mešajući, 10 do 12 minuta. Pustite da se ohlade. Smanjite rernu na 148°. Premažite kalup za kuglof uljem. U posebnoj posudi pomešajte puter i šećer. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa mutite mikserom da se sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i začine.

Pomešajte suve sastojke i vlažne i dodajte viski. Dodajte orašaste plodove i suvo voće. Prebacite u pleh i pecite 45 minuta do 1 sat. Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim hladite na rešetki.

Napravite glazuru tako što ćete da umutite šećer u prahu i slatku pavlaku, dok smesa ne postane glatka. Ohlađen kolač prelijte glazurom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kremasti kolač karpati.

Pročitajte i kako se prave čokoladne šišarke za prazničnu trpezu

BONUS VIDEO

Instagram/maddesmat.se Oreo kolač od 3 sastojka

StvarUkusa