Sastojci:
- 225 g brašna za kolače
- 300 g smeđeg šećera
- 45 g kakao praha
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 250 ml kafe
- 125 ml vode
- 125 ml ulja
- 45 ml belog sirćeta
- 1 kašika vanilinog šećera
- 100 g crne čokolade, veoma sitno iseckane
- 180 g nutele
- 3-4 kašike likera od kafe
- 240 g kukuruznih čokoladnih pahuljica
Recept za kolač čokoladne šišarke:
Za ovaj kolač zagrejte rernu na 160 C. Prekrijte pleh veličine 20 x 20 cm papirom za pečenje. Umutite brašno, smeđi šećer, vanilin šećer, kakao prah, bikarbonu i so. U odvojenoj činiji umutite kafu, vodu, ulje i sirće. Napravite udubljenje u suvim sastojcima i umutite mokre. Umešajte čokoladu.
Sipajte testo u pleh i ostavite na pultu 10 minuta. Pecite 45-50 minuta. Ohladite i poklopite. Obložite 2 pleha papirom za pečenje. Pripremite nutelu i liker. Patišpanj izmrvite rukama i umešajte nutelu i liker, pa dobro sve izmešajte. Od smese napravite 12 kuglica i rukama oblikujte kupu. Stavite ih na pleh i ponovite sa preostalom smesom.
Dobro operite ruke. Počnite da ređate kukuruzne čokoladne pahuljice tako što ćete jednu po jednu da zabodete u kupu imitirajući šišarke. Pospite ih šećerom u prahu. Kada završite servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i novogodišnji kolač sa žele bombonama.
Pročitajte i kako se pravi kremasti kolač karpati
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Zapečena piletina sa karfiolom i spanaćem
Kako da napravite najpopularniji terijaki sos
Kako da mekike budu još mekše i vazdušastije
Najukusniji medenjaci punjeni čokoladom