Sastojci:
Za kore:
- 200 ml vode
- 125 g margarina
- 200 ml brašna
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 5 jaja
Za krem:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 pudinga od vanile
- 250 g margarina
- 2 kašike šećera
Dodatno:
- 200 g višanja
- 500 ml slatke pavlake
- šećer u prahu za posipanje
Recept za kolač karpati:
Kako biste napravili ovaj kolač pustite 200 ml vode da provri, pa dodajte 125 g margarina i pustite par minuta da kuva. Nakon toga smesu prebacite u činiju i dodajte brašno, malo soli i prašak za pecivo pa umutite mikserom, dok ne dobijete gustu smesu. Umutite i jaja, jedno po jedno.
Rernu zagrejte na 200 stepeni C. Obložite tepsiju papirom za pečenje i istresite polovinu smese. Pecite je 15 minuta. Zatim izvadite iz rerne i pustite da se ohladi, pa ispecite drugi deo smese. U međuvremenu u vruće mleko umešajte 3 pudinga i šećer, pa mešajte žičanom mutilicom na laganoj vatri, sve dok se ne zgusne. Nakon što se smesa ohladi ubacite 2 kašike šećera i mutite mikserom kako biste dobili krem.
Kolač slažite tako što ćete na prvu koru da rasporedite krem, pa preko toga stavite višnje, zatim šlag, pa drugu koru. Ostavite u frižideru nekoliko sati. Pre serviranja pospite šećerom u prahu i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa orasima i urmama.
Pročitajte i kako se pravi praznični kolač od suvog voća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za domaći liker od jaja, kao iz filmova
Novogodišnji kolač sa žele bombonama
Kako se prave svinjska rebarca
Novogodišnji rolat sa mlevenim mesom