Sastojci:
Za testo:
- 470 ml tople vode
- 60 ml nemasnog mleka u prahu
- 120 g instant pire krompira
- 120 g šećera
- 1 kašika plus 1 kašičica instant kvasca
- 1 ½ kašičica soli
- 60 g putera omekšanog na sobnu temperaturu
- 120 g slatke pavlake
- 2 velika jajeta
- 1,5 kg brašna
Za fil:
- 60 g putera
- 180 g braon šećera
- 4 kašike mlevenog cimeta
Za glazuru:
- krem sir sa 1 kašikom mleka
Pogledajte kako se pravi:
Recep za cimet rolnice u obliku novogodišnjeg venca:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo pripremite testo. U velikoj činiji pomešajte toplu vodu, mleko u prahu, pahuljice pire krompira, šećer, kvasac i so. Dobro izmešajte žičanom metlicom. Dodajte puter, slatku pavlaku i jaja. Dodajte 700 g brašna. Mutite mikserom oko 30 sekundi dok se sastojci ne sjedine. Sa mikserom na niskoj brzini dodajte još 470 g brašna za hleb. Mutite kukom za testo na mikseru oko 1 minut.
Zaustavite mikser i proverite testo. Ako se ne lepi za prst, trebalo bi da bude spremno za mešenje. Mutite kukom za testo na mikseru na maloj brzini 5 minuta. Izvadite testo iz miksera i stavite u podmazanu posudu. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 60-90 minuta.
U međuvremenu pripremite fil. Rastopite puter i ostavite na stranu. U posebnoj posudi pomešajte smeđi šećer i cimet. Podelite testo na dva dela od 800 g. Pobrašnite svoju radnu površinu i razvaljajte testo u pravougaoni oblik, oko 25 cm x 45 cm. Na testo namažite polovinu otopljenog putera, ostavljajući rub od pet centimetara na gornjoj strani pravougaonika. Pospite oko 80 g smeđeg šećera na otopljeni puter.
Počnite sa dužom stranom koja vam je najbliža, i počnite da motate testo sa leva na desno. Kada je sve umotano, zatvorite šav. Koristeći kuhinjske makaze, isecite komade od 3 cm pod uglom od 45 stepeni, ne presecajući rolnu do samog kraja. Svaka rolna će imati oko 15-18 cimet rolnica. Ponovite isti postupak sa drugom loptom testa.
Obložite pleh papirom za pečenje i stavite manju vatrostalnu posudu u centar, ali je okrenite naopačke. Spoljašnju stranu posude premažite uljem. Iseckanu rolnu testa uvijte oko vatrostalne posude, u obliku venca i spojite krajeve, a cimet rolnice koje niste do kraja isekli iz ove rolne testa izvucite ka spolja poput latica. Ukoliko je potrebno makazama napravite malo dublje rezove.
Ostavite da se venac od rolat diže pokriven, dok se ne poveća za oko 50 odsto. Ovo bi trebalo da traje oko 30-45 minuta, u zavisnosti od toga koliko je vaša kuhinja topla. Zagrejte rernu na 180 ° C. Pecite na srednjoj rešetki 16-20 minuta, dok ivice ne porumene. Kada ga izvadite iz rerne, stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se ohladi 20 minuta pre nego što izvadite vatrostalnu posudu iz centra.
Premažite glazurom od krem sira, dodajući još jednu supenu kašiku mleka da postane malo tečnije. Prelijte cimet rolnu glazurom dok je još malo topla - tako će se glazura malo otopiti. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mini princes krofne.
Pročitajte kako se prave posne cimet rolnice prelivene belom glazurom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom
Pileća krilca sa belim lukom i parmezanom
Domaći nutela keksići
Svinjski file u sosu od meda i belog luka