Sastojci:

  • 1 kg suvog grožđa grubo iseckanog
  • 300 g urmi bez koštica, sitno iseckanih
  • 240 g sušene ribizle
  • 5 kandiranih kriški narandže, sitno iseckanih
  • 160 g kandiranih višanja, seckanih
  • 60 g seckanog kandiranog ananasa
  • 120 g seckanih kandiranih kajsija
  • 120 ml ruma
  • 240 g putera omekšanog
  • 240 g smeđeg šećera
  • 5 jaja
  • 470 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenih karanfilića
  • 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 3 kašike ruma ili drugog alkohola, dodatno

Recept za praznični kolač od suvog voća:

Kako biste napravili ovaj kolač, u velikoj činiji pomešajte sve suvo voće sa rumom. Dobro promešajte, a zatim poklopite i ostavite najmanje preko noći. Voće možete namakati do nedelju dana, mešajući svaki dan. Zagrejte 130°C. Okrugli pleh veličine 22 cm obložite papirom za pečenje i to trostruko.

Mikserom izmešajte puter i smeđi šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smesa će izgledati grudvasto i to je normalno. Prosejte suve sastojke u mešavinu putera i jaja i promešajte da se sjedine.

Dodajte natopljeno voće i preostalu tečnost i dobro promešajte varjačom. Prebacite smesu u pripremljenu tepsiju i zagladite površinu. Pecite dok ne porumeni, 3 1/2 sata. Površinu vrućeg kolača premažite dodatnim rumom, pa poklopite i ostavite da se hladi preko noći u plehu. Isključite, premažite sa još ruma ako želite. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa kafom i kakaom.

Pročitajte kako se pravi sočan i pahuljast kokos kolač

BONUS VIDEO

Instagram/lovevivvv Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa