Sastojci:
- 280 g brašna
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašika praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 113 g putera, sobne temperature
- 66 ml ulja
- 332 g šećera
- 3 velika jajeta, sobne temperature
- 1½ kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica ekstrakta kokosa
- 275 ml konzervisanog kokosovog mleka
- 80 g kokos pahuljica
Za glazuru:
- 113 g putera, sobne temperature
- 285 g šećera u prahu
- 167 g krem sira, hladnog
- ¾ kašičice ekstrakta vanile
- ½ kašičice kokosovog ekstrakta
- 80 g kokosovih pahuljica
Recept za sočan i pahuljast kokos kolač:
Kako biste napravili ovaj kolač zagrejte rernu na 180 °C i lagano podmažite kalup veličine 23x33 cm. U činiji pomešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so. Mikserom ili viljuškom mešajte dok se dobro ne sjedini. Ostavite na stranu.
U velikoj posudi pomešajte puter, ulje i šećer. Mikserom mutite 2 minuta dok ne postane svetlo i pahuljasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući između svakog dodavanja (oko 10-15 sekundi između jaja). Dodajte vanilin ekstrakt, ekstrakt kokosa i kokosovo mleko i mutite dok se dobro ne sjedine. Dodajte prethodno pomešane suve sastojke u mokru mešavinu i promašajte lopaticom dok se ne sjedine. Nemojte preterano mešati.
Završite dodavanjem kokos pahuljica i promešajte lopaticom dok se ne sjedini. Nemojte preterano da mešate. Testo ravnomerno rasporedite u pripremljeni kalup za tortu. Poravnajte vrh i lagano spustite kalup za torte na pult da biste uklonili sve mehuriće vazduha. Pecite 28 minuta ili dok čačkalica ne bude čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica. Ostavite patišpanj da se ohladi u kalupu 20 minuta, pre nego što ga pažljivo okrenete na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite glazuru tako što ćete puter da mutite dva minuta mikserom na većoj brzini. Dodajte šećer u prahu u 3 serije uz lagano mešanje. Zatim dodajte hladni krem sir, ekstrakte vanile i kokosa. Mešajte samo dok glazura ne postane glatka. Izbegavajte prekomerno mešanje. Ohlađeni patišpanj premažite glazurom i posipajte seckanim kokosom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i cimet rolnice u obliku novogodišnjeg venca.
Pročitajte i kako se prave vanilice sa nutelom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Domaće posne korpice sa povrćem za slavu
Posna sarma sa tunjevinom i šampinjonima za Svetog Nikolu
Posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu
Praznični venac od rol viršli
Novogodišnji sitni kolači sa lešnikom