Sastojci:

  • 480 g brašna
  • 240 g bademovog brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 240 g putera, omekšanog
  • 120 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 120 g nutele
  • šećer u prahu za ukrašavanje

Recept za vanilice sa nutelom:

Kako biste napravili vanilice, u posudi pomešajte brašno, bademovo brašno, cimet i muskatni oraščić. Ostavite na stranu. U posebnoj posudi umutite puter i šećer dok ne postane kremasto. Dodajte jaje i ekstrakt vanile i umutite dok se ne sjedine. Umešajte suve sastojke i umutite dok ne dobijete meko testo. Podeliti testo na pola i od svake polovine formirajte disk. Umotajte svaki disk u plastičnu foliju i ohladite najmanje jedan sat.

Kada se testo ohladi, izvadite jedan disk testa iz frižidera. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pet minuta. Uklonite testo iz plastične folije i prebacite na lagano pobrašnjenu površinu. Razvaljajte dok ne bude debljine oko 3 milimetra. Koristite okrugli sekač za kolačiće da isečete krugove, prebacujući izrezano testo na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.

Neka polovina isečenih kolačića bude pun krug, a druga polovina da u sredini ima rupu u nekom obliku, u zavisnosti od kalupa. Prebacite isečeno testo u frižider da se ohladi još 30 minuta. Kada budete spremni za pečenje, zagrejte rernu na 176 stepeni. Ohlađeno testo stavite u rernu da se peče 12 do 15 minuta, dok ivice ne porumene.

Ostavite kolačiće da se ohlade 5 do 10 minuta na plehu, a zatim ih prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade. Kada se ohlade, sipajte malu količinu šećera u prahu u sitno sito. Lagano istresite šećer u prahu preko kolača.

Preko svakog punog kolača rasporedite sloj nutele, pa poklopite kolačem sa praznom sredinom, koji je posut šećerom i pritisnite. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i prhke vanilice sa jogurtom.

Pročitajte kako se prave vanilice sa ruzmarinom i džemom od limuna

BONUS VIDEO

TikTok/tinascucina Božićne puslice

StvarUkusa