Vanilice su kolači koji nas vraćaju u detinjstvo. Prave se od testa i pune džemom, a na kraju pospaju šećerom u prahu. Što duže stoje to su ukusnije, a jedan vodeći kulinarski sajt ih je proglasio najboljim kolačima na svetu. Isprobajte i italijasnku verziju čuvenih vanilica, isto se prave od testa, ali se pune čokoladom. Odlični su za praznike. 

  • Sastojci:
  • 125 g putera
  • 150 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 2 jajeta 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • prstohvat soli
  • 80 g kukuruznog skroba
  • 350 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 150 g čokolade
  • 100 ml pavlake

Priprema:
Umutite puter sa šećerom, pa dodajte ulje i promešajte. Zatim dodajte jaja, vanilin šećer, prstohvat soli i skrob. Dobro sjedinite, pa sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo. Odvajajte po malo testa i oblikujte loptice. Ako imate neku rešetku pritisnite lopticu, kako bi ostala šara. Ako nemate samo je malo spljoštite između ruku. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Čokoladu istopite sa slatkom pavlakom, pa premažite jednu poluloptu od testa i preklopite drugom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE