Sastojci:
Za patišpanj:
- 115 g kisele pavlake
- 236 ml mlaćenice
- 3 velika jajeta
- 354 ml, jaka i tople kafe
- 177 ml ulja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 360 g brašna
- 530 g šećera
- 50 g kakao praha
- 6 g praška za pecivo
- 1 kašika sode bikarbone
- 3/4 kašičice soli
Za glazuru:
- 330 g putera
- 50 g kakao praha
- 60 g crne čokolade
- 60 ml mleka
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolač sa kagom i kakaom:
Kako biste napravili ovaj kolač zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite kalup za kolač papirom za pečenje. Prosejte brašno, šećer, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prah u činiji i umutite da se sjedine.
Dodajte pavlaku, mlaćenicu, jaja, ekstrakt vanile i ulje u drugu činiju i umutite, a zatim sipajte kafu i još jednom promešajte. Dodajte mokre sastojke u posudu sa suvim sastojcima. Umutite da se sjedini pa mutite mikserom na laganoj vatri oko minut. Sipajte testo u obložen pleh. Pecite oko 50 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, a zatim okrenite na rešetku. Skinite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Za glazuru otopite oko 60 ml mleka sa 60 g tamne čokolade, promešajte da se sjedini pa ostavite da se ohladi. Izmutite puter mikserom. Umutiti potom kakao prah i so i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte šećer u prahu u nekoliko serija mešajući na niskoj temperaturi.
Dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se dobro ne sjedine. Možete dodati mleko ili pavlaku kašiku po kašiku, da biste razblažili konzistenciju ako je potrebno. Rasporedite krem preko patišpanja i ukrasite. Možda ćete želeti da napravite i najlepši kolač sa keksom i kremom od vanile i čokolade.
Pročitajte kako se prave cimet rolnice u obliku novogodišnjeg venca
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Domaće posne korpice sa povrćem za slavu
Posna sarma sa tunjevinom i šampinjonima za Svetog Nikolu
Posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu
Praznični venac od rol viršli
Novogodišnji sitni kolači sa lešnikom