Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 1/2 praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • biber, po ukusu
  • 2 kašike peršuna
  • ulje 
  • 500 g kora
  • 100 ml kisele vode

Recept za posnu pitu sa plavim patlidžanom:

Kako biste napravili ovu pitu, oljuštite plavi patlidžan i isecite ga na kockice. U ključaloj, posoljenoj vodi ga kuvajte desetak minuta, pa ga isperite hladnom vodom i ocedite.

Sitno iseckajte crni luk i ispržite ga u ulju, pa mu dodajte i sitno iseckani praziluk i rendanu šargarepu. Ubacite i sitno iseckani beli luk i na kraju plavi patlidžan. Pržite, a na kraju začinite solju i biberom. Ubacite peršun i začine po želji.

Vatrostalnu posudu podmažite sa malo ulja i na dno stavite dve kore za pitu, pa ih premažite kiselom vodom. Zatim rasporedite fil, pa dve kore izgužvane stavite preko fila i opet ih premažite kiselom vodom. Ponovite postupak dok ne istrošite materijal i završite sa korama prelivenim kiselom vodom.

Pecite pitu na 180 C oko sat vremena. Nakon što je pečena prekrijte je krpom i ostavite da se ohladi. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu slavsku pitu sa povrćem.

Pročitajte kako se pravi slavska pita sa krompirom za Svetog Nikolu

BONUS VIDEO

Instagram/eczdytincibulut Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa