Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 1/2 praziluka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- biber, po ukusu
- 2 kašike peršuna
- ulje
- 500 g kora
- 100 ml kisele vode
Recept za posnu pitu sa plavim patlidžanom:
Kako biste napravili ovu pitu, oljuštite plavi patlidžan i isecite ga na kockice. U ključaloj, posoljenoj vodi ga kuvajte desetak minuta, pa ga isperite hladnom vodom i ocedite.
Sitno iseckajte crni luk i ispržite ga u ulju, pa mu dodajte i sitno iseckani praziluk i rendanu šargarepu. Ubacite i sitno iseckani beli luk i na kraju plavi patlidžan. Pržite, a na kraju začinite solju i biberom. Ubacite peršun i začine po želji.
Vatrostalnu posudu podmažite sa malo ulja i na dno stavite dve kore za pitu, pa ih premažite kiselom vodom. Zatim rasporedite fil, pa dve kore izgužvane stavite preko fila i opet ih premažite kiselom vodom. Ponovite postupak dok ne istrošite materijal i završite sa korama prelivenim kiselom vodom.
Pecite pitu na 180 C oko sat vremena. Nakon što je pečena prekrijte je krpom i ostavite da se ohladi. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu slavsku pitu sa povrćem.
Pročitajte kako se pravi slavska pita sa krompirom za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Najbolja mimoza salata za praznike
Salata od krem sira, pršute i oraha za Novu godinu
Piletina sa kikirikijem i pirinčem
Praznični kolač od suvog voća