Colomba pasquale tradicionalni je italijanski kolač koji se pravi sa suvim voćem i bademima i služi se za Uskrs. Ukusom podseća na italijnaski kolač panetone koji se priprema za Božić. Pravi se u obliku golubice koja je simbol mira, pa osim ukusa nosi i lepu poruku. Ako nemate kalup za ovaj kolač možete sami da ga napravite od aluminijumske folije, a ovaj desert možete da ukrasite i čokoladnom glazurom, šećernom glazurom ili slatkom pavlakom i bobičastim voćem. Obično se služi posle uskršnjeg ručka, a priprema se dan ranije kako bi odstajao preko noći i tako bio ukusniji.
Sastojci:
- 120 g brašna
- 110 ml hladne vode
- prstohvat suvog kvasca
- Za testo:
- 270 g brašna
- 1 ravna kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 70 g šećera
- 60 g putera
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 1,5 kašika ekstrakta vanile
- 1 pomorandža
- 170 g suvog voća (po izboru)
- Za glazuru:
- 1 belance
- 3 kašike mlevenih badema (plus za dekoraciju)
- 50 g šećera
Recept za tradicionalni italijanski kolač sa suvim voćem:
Pripremite testo
U posudi pomešajte brašno, vodu i kvasac, pa dobro sjedinite. Pokrite providnom folijom i ostavite na sobnoj temepratri celu noć. Sutradan u posudi pomešajte prosejano brašno, so, šećer, kvasac, puter sobne temeperature, jaja i žumance. Dodajte smesu od vode, brašna i kvasca, pa umesite testo. Možete da koristite i mikser. Zatim dodajte rendanu koru pomorandže i suvo voće. Sjedinite, pa pokrijte provdinom folijom i ostavite da odmori 2 sata.
Oblikujte kolač
Kalup u obliku ptice možete da napravite od aluminijumske folije, a možete i da koristite okrugli kalup ako vam je lakše. Ako koristite kalup u obliku ptice podelite testo tako da napunite ceo kalup, a ako koristite okrugli samo ubacite testo u njega. Naravno oba kalupa morate da obložite pek papirom. Pokrijte kolač providnom folijom i ostavite da odstoji još sat vremena.
Napravite glazuru
Umutite belance sa 25 g šećera i 3 kašike mlevenih badema, pa dobijenom glazurom premažite kolač- Napravite glazuru. Pospite seckanim bademima i šećerom (25 g).
Pecite
Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 190° oko 15 minuta, pa samnjite temperaturu na 170°C i pecite još 20 minuta.
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem