Colomba pasquale tradicionalni je italijanski kolač koji se pravi sa suvim voćem i bademima i služi se za Uskrs. Ukusom podseća na italijnaski kolač panetone koji se priprema za Božić. Pravi se u obliku golubice koja je simbol mira, pa osim ukusa nosi i lepu poruku. Ako nemate kalup za ovaj kolač možete sami da ga napravite od aluminijumske folije, a ovaj desert možete da ukrasite i čokoladnom glazurom, šećernom glazurom ili slatkom pavlakom i bobičastim voćem. Obično se služi posle uskršnjeg ručka, a priprema se dan ranije kako bi odstajao preko noći i tako bio ukusniji. 

Sastojci:

  • 120 g brašna
  • 110 ml hladne vode
  • prstohvat suvog kvasca
  • Za testo:
  • 270 g brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 70 g šećera
  • 60 g putera
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • 1,5 kašika ekstrakta vanile
  • 1 pomorandža
  • 170 g suvog voća (po izboru)
  • Za glazuru:
  • 1 belance
  • 3 kašike mlevenih badema (plus za dekoraciju)
  • 50 g šećera

Recept za tradicionalni italijanski kolač sa suvim voćem:

16:52
Korak 1

Pripremite testo 

U posudi pomešajte brašno, vodu i kvasac, pa dobro sjedinite. Pokrite providnom folijom i ostavite na sobnoj temepratri celu noć. Sutradan u posudi pomešajte prosejano brašno, so, šećer, kvasac, puter sobne temeperature, jaja i žumance. Dodajte smesu od vode, brašna i kvasca, pa umesite testo. Možete da koristite i mikser. Zatim dodajte rendanu koru pomorandže i suvo voće. Sjedinite, pa pokrijte provdinom folijom i ostavite da odmori 2 sata. 

16:53
Korak 2

Oblikujte kolač 

Kalup u obliku ptice možete da napravite od aluminijumske folije, a možete i da koristite okrugli kalup ako vam je lakše. Ako koristite kalup u obliku ptice podelite testo tako da napunite ceo kalup, a ako koristite okrugli samo ubacite testo u njega. Naravno oba kalupa morate da obložite pek papirom. Pokrijte kolač providnom folijom i ostavite da odstoji još sat vremena. 

16:53
Korak 3

Napravite glazuru

Umutite belance sa 25 g šećera i 3 kašike mlevenih badema, pa dobijenom glazurom premažite kolač- Napravite glazuru. Pospite seckanim bademima i šećerom (25 g).

16:54
Korak 4

Pecite 

Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 190° oko 15 minuta, pa samnjite temperaturu na 170°C i pecite još 20 minuta.

BONUS VIDEO: 

Instagram/maddesmat.se Oreo kolač od 3 sastojka

StvarUkusa/S.B.