Sastojci:

  • 200 g crne čokolade
  • 1 šolja oraha, badema i indijskog oraha (pomešano)
  • 1 kašičica instant kafe
  • 1 kašika ključale vode
  • 3 kašike kondenzovanog mleka
  • 25 g putera (po dva puta za crnu i belu čokoladu)
  • 200 g bele čokolade
  • 1 kašičica kore od limuna
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g suvih brusnica

Priprema:

Ako volite kombinaciju tamne i bele čokolade sa hrskavim orasima i osvežavajućim suvim voćem, ovaj desert će vas oduševiti. Spoj intenzivne arome kafe, orašastih plodova i blago kiselkastih nota brusnica i kajsija stvara savršen balans ukusa. Jednostavan je za pripremu, ne zahteva pečenje i idealan je za serviranje uz popodnevnu kafu ili kao slatki poklon za drage ljude.

Za još bogatiji ukus, orahe možete kratko prepeći na suvom tiganju pre nego što ih dodate u smesu.

Ako želite jači kontrast između slojeva, ostavite tamnu čokoladu da se malo stegne pre nego što prelijete belu.

Po želji, u smesu možete dodati i malo ruma ili ekstrakta vanile za dodatnu aromu.

U maloj činiji pomešajte instant kafu sa jednom kašikom ključale vode i dobro mešajte dok se kafa ne rastvori.

U manjoj posudi otopite crnu čokoladu zajedno sa 25 g putera na laganoj vatri, povremeno mešajući. Kada se čokolada otopi, dodajte kondenzovano mleko, rastvorenu kafu, propržene orašaste plodove. Dobro promešajte i izlijte u kalup obložen pek papirom. Poravnajte.

U drugoj posudi otopite belu čokoladu zajedno sa preostalim 25 g putera. Kada se otopi, dodajte kondenzovano mleko, kašičicu kore limuna i suve brusnice i kajsije (iseckane). Izlijte smesu u kalup preko smese od tamne čokolade. Ostavite desert u frižideru na nekoliko sati dok se ne stegne.

Bonus video

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče