Sastojci:
- 6 jabuka (čvršćih sorti, npr. zlatni delišes ili ajdared)
- 100 g oraha (sitno seckanih)
- 8 urmi (ili suvog grožđa) – potopljenih u toplu vodu 10 min
- 1 kašičica cimeta
- Sok od 1 limuna
- 500 ml vode
Priprema:
Tufahije su jedan od onih deserata koji u sebi nose duh tradicije i toplinu doma. Ova poznata bosanska poslastica, koja se sastoji od kuvanih jabuka punjenih orasima i zaslađenih sirupom, često se priprema za svečane prilike, porodična okupljanja i praznike. Njihov nežan, osvežavajući ukus i kremasta tekstura čine ih pravim uživanjem za sve ljubitelje laganih poslastica.
U klasičnoj verziji tufahije se kuvaju u šećernom sirupu, a fil se obogaćuje puterom i ponekad jajima. Međutim, za vreme posta na vodi, kada su mnogi sastojci ograničeni, moguće je napraviti jednostavnu, ali podjednako ukusnu varijantu bez šećera i masnoća. Ovaj recept koristi prirodne zaslađivače poput urmi ili suvog grožđa, dok se orasi pobrinu za bogatu aromu i dobru teksturu fila.
Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu tako da ostane dovoljno mesa oko ivica. Preliti ih sokom od limuna kako ne bi potamnele. Urme ili suvo grožđe izblendati ili sitno iseckati. Pomešati sa seckanim orasima i cimetom da se dobije gusta smesa. Svaku jabuku napuniti pripremljenim filom. Poređati u šerpu i preliti vodom (do polovine jabuka). Kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju, ali da ne gube oblik. Ohladiti i po želji posuti još malo seckanih oraha.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu