Sastojci:

  • 6 jabuka (čvršćih sorti, npr. zlatni delišes ili ajdared)
  • 100 g oraha (sitno seckanih)
  • 8 urmi (ili suvog grožđa) – potopljenih u toplu vodu 10 min
  • 1 kašičica cimeta
  • Sok od 1 limuna
  • 500 ml vode

Priprema:

Tufahije su jedan od onih deserata koji u sebi nose duh tradicije i toplinu doma. Ova poznata bosanska poslastica, koja se sastoji od kuvanih jabuka punjenih orasima i zaslađenih sirupom, često se priprema za svečane prilike, porodična okupljanja i praznike. Njihov nežan, osvežavajući ukus i kremasta tekstura čine ih pravim uživanjem za sve ljubitelje laganih poslastica.

U klasičnoj verziji tufahije se kuvaju u šećernom sirupu, a fil se obogaćuje puterom i ponekad jajima. Međutim, za vreme posta na vodi, kada su mnogi sastojci ograničeni, moguće je napraviti jednostavnu, ali podjednako ukusnu varijantu bez šećera i masnoća. Ovaj recept koristi prirodne zaslađivače poput urmi ili suvog grožđa, dok se orasi pobrinu za bogatu aromu i dobru teksturu fila.

Saveti:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo rendane korice limuna ili narandže u fil.
Možete ih poslužiti sa kašikom pirea od urmi za dodatnu slatkoću.
Odlične su i hladne, idealne za lagan desert tokom posta.

Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu tako da ostane dovoljno mesa oko ivica. Preliti ih sokom od limuna kako ne bi potamnele. Urme ili suvo grožđe izblendati ili sitno iseckati. Pomešati sa seckanim orasima i cimetom da se dobije gusta smesa. Svaku jabuku napuniti pripremljenim filom. Poređati u šerpu i preliti vodom (do polovine jabuka). Kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju, ali da ne gube oblik. Ohladiti i po želji posuti još malo seckanih oraha.

Bonus video

ORIGINALNI RECEPT ZA TUFAHIJE Izvor: ORIGINALNI RECEPT ZA TUFAHIJE