Sastojci:

  • 500 g oslića
  • 5 komada paradajza
  • 2 luka
  • so i biber po ukusu
  • ulje

Za marinadu:

  • 1/2 limuna
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike ulja
  • biber i so po ukusu
Zašto je korisno jesti oslića?

Oslić je izvor esencijalnih masnih kiselina, minerala i vitamina A, E i D. Sadrži proteine i spada u nemasne ribe. Bogat je kalcijumom, cinkom, kalijumom, fosforom i magnezijumom.

Recept za zapečenog oslića sa povrćem:

Kako biste pripremili ribu, prvo očistite oslića od krljušti i iznutrica. Pripremljeni file isecite na komade i ubacite u posudu. Nakon toga pripremite marinadu. Narendajte koricu od pola limuna na sitno rende. Isecite 1 čen belog luka vrlo sitno i posolite.

Zatim iscedite 2 kašike limunovog soka. Sipajte sa 2 kašike ulja i dodajte mleveni crni biber. Sve izmešajte, pa pripremljenu ribu prelijte marinadom. Promešajte i ostavite da se marinira oko 20 minuta. Dok se riba marinira, pripremite preostale sastojke.

Isecite pet komada paradajza na kriške, kao i crveni luk. Podmažite vatrostalnu posudu uljem. Na dno stavite pripremljeni luk. Ravnomerno ga rasporedite po posudi. Stavite kriške paradajza na luk. Povrće posolite po ukusu i pobiberite.

Sve prelijte sa malo ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 20 minuta, pa izvadite iz rerne. Između paradajza stavite komade marinirane ribe i prelijte marinadom.

Vratite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite još 20 minuta. Ukrasite peršunom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pečenu škarpinu u vinu.

Pročitajte kako se pravi skuša sa senfom iz rerne

BONUS VIDEO

ŠOK CENE RIBE UOČI POSTA! Kurir za vas proverava korekcije cena u ribarnici, PRODAVAC: Već sada poručuju za Svetog Nikolu  Izvor: ŠOK CENE RIBE UOČI POSTA! Kurir za vas proverava korekcije cena u ribarnici, PRODAVAC: Već sada poručuju za Svetog Nikolu

StvarUkusa