Sastojci:
- 3 čena belog luka oljuštite i ostavite cele
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 prstohvat bibera
- 750 g krompira isečenog na pola
- 1 šaka sveže majčine dušice
- 800 g fileta oslića
- 2 limuna tanko narezana
Za sos:
- 125 g putera
- 1 kašičica senfa
- 3 žumanca
- 100 g mešavine rukole i spanaća
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
Recept za pečenog oslića sa limunom, belim lukom i majčinom dušicom:
Kako biste pripremili oslića, zagrejte rernu na 200°C. Natrljajte kožu oba fileta oslića sa malo maslinovog ulja i dobro začinite solju i biberom. Jedan od fileta stavite u pleh, sa kožom nadole, pa pospite polovinu belog luka, grančicu majčine dušice i polovinu kriški limuna. Stavite drugi file oslića na vrh, sa kožom nagore, da ih spojite u sendvič.
Krompir stavite u činiju sa preostalim belim lukom, majčinom dušicom, kriškama limuna i maslinovim uljem. Dobro začinite solju i biberom i promešajte da se sjedini, a zatim razbacajte po ribi u plehu za pečenje.
Prebacite pleh u rernu i pecite 15 do 20 minuta. Riba treba da bude neprozirna i da se ljušti kada se kuva. U međuvremenu stavite žumanca, sirće i senf u blender. Blendirajte oko 5 sekundi. Puter rastopite.
Stavite blender na veliku brzinu i u tankom mlazu polako sipajte vreli otopljeni puter u smesu žumanaca. Dodajte rukolu i spanać dok ne postane glatko. Za serviranje, oslić pažljivo prebacite u veliki tanjir za serviranje. Prelijte sosom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i filete oslića punjeni povrćem i biljnim sirom.
Pročitajte kako se pravi aromatična čorba od oslića sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Slana jelka od lisnatog testa za Novu goduinu
Recept za posne palačinke
Svečana salata sa piletinom, kuvanim jajima i kiselim krastavcima
Čizkejk sa keksom, kokosom i čokoladom