Sastojci

Za osnovu kolača:

  • 750 g oraha 
  • 75 g kikirikija 
  • 50 g pistaća 
  • 130 g suvih kajsija
  • 100 g urmi

Za fil:

  • 20 g instant želatina 
  • 80 ml vode 
  • 400 g svežeg sira 
  • 3-4 kašike meda (po ukusu)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 150 g jogurta ili pavlake

Priprema kolača

Ovaj zdravi kolač sa suvim voćem i orašastim plodovima je idealan za one koji vole prirodne, hranljive poslastice bez dodatnog šećera. Kombinacija orašastih plodova, sušenog voća i laganog fila od sira i jogurta čini ga savršenim desertom ili užinom. Osim što je ukusan, ovaj kolač bogat je vlaknima, zdravim mastima i proteinima, a priprema se lako – bez pečenja!

Kolač možete poslužiti sa dodatkom svežeg voća ili posuti seckanim pistaćima za dekoraciju.
Možete ga držati u frižideru do 4-5 dana, a može se i zamrznuti u porcijama za kasniju upotrebu.
Ako želite intenzivniji ukus, dodajte malo cimeta ili rendane narandžine kore u kremastu smesu.

U tiganju, na suvom, propržite orahe, kikiriki i pistaće na srednje jakoj vatri 2-3 minuta dok ne zamirišu i postanu blago hrskavi. Povremeno promešajte. Ostavite ih da se prohlade, a zatim ih krupno iseckajte nožem.

Stavite sušene kajsije i urme u činiju i prelijte ih hladnom vodom. Ostavite da omekšaju oko 15 minuta, zatim ih ocedite i iseckajte na sitne komade.

Pomešajte instant želatin sa 80 ml vode na sobnoj temperaturi i ostavite da nabubri 5-10 minuta. Kada nabubri, zagrejte ga u mikrotalasnoj 15-20 sekundi (NE sme da proključa!) dok se potpuno ne rastvori. U blenderu pomešajte svež sir, med, vanilu i jogurt/pavlaku. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte rastopljeni želatin i ponovo sve dobro izmešajte.

Dodajte pripremljene orašaste plodove i seckano suvo voće u kremastu smesu. Lagano promešajte kašikom dok se sve ravnomerno ne sjedini. Pripremite kalup za tortu i premažite ga tankim slojem maslinovog ulja (ili koristite papir za pečenje). Sipajte smesu u kalup i ravnomerno rasporedite. Pokrijte prozirnom folijom. Stavite u frižider na najmanje 4 sata (ili preko noći) da se kolač stegne.

Bonus video