Na prvi pogled skromna i „sirotinjska“, a u stvari neodoljivo mirisna i zavodljivo hrskava - sbrisolona je kolač koji ćete pripremiti od najobičnijih sastojaka, a dobiti desert koji će vas oduševiti ukusom.

Čar je u mrvičastoj teksturi, mirisu limuna, puter koji se topi i lešnicima koji daju raskoš kakvu ne biste očekivali od tako jednostavnog recepta.

Sbrisolona se ne seče nožem, već se, baš po italijanskom običaju, lomi rukama i deli uz osmeh. Brza je, laka i ne zahteva nikakve posebne veštine.

Osnovne informacije

Kuhinja: italijanska

Tip jela: kolač

Porcije/Količina: 8–10 komada (lomi se, ne seče)

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme pečenja: 30–35 minuta

Ukupno vreme pripreme: 40–45 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 140 g šećera
  • 180 g oštrog brašna
  • 90 g palente
  • 2 jaja (samo žumanca)
  • 140 g maslaca (mekog)
  • 140 g seckanih lešnika
  • narendana korica 1 limuna
  • prstohvat soli

Priprema:

1. korak: Pomešajte suve sastojke

U činiji sjedinite brašno, palentu, šećer, prstohvat soli i koricu limuna. Promešajte da se sve lepo rasporedi.

Dimenzije kalupa:

Za idealnu debljinu kolača, koristite kalup od 26 centimetara.

 2. korak: Napravite mrvičastu smesu

Dodajte dva žumanca i iseckani maslac. Ubacite i seckane lešnike, pa rukama mesite samo toliko da dobijete mrvičastu strukturu - testo ne treba da postane kompaktno.

3. korak: Ispecite kolač

Mrvičastu smesu rasporedite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Ne pritiskajte je. Pecite 30-35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok rubovi ne potamne.

4. korak: Poslužite na italijanski način

Ostavite da se prohladi nekoliko minuta, a zatim kolač izlomite rukama. Upravo to lomljenje daje šarm ovom tradicionalnom desertu.

Isprobajte recept za starinski komisbrot sa suvim voćem, rustična poslastica koja je spremna za čas.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.