Evo klasičnog italijanskog deserta: mrvičasto i mekano testo punjeno bogatim filom i preliveno ukusnim pinjolima. Možda ste ranije čuli za "torta della nonna" (italijanska bakina torta). Ili, ako ste jedan od srećnika, možda ste je čak i probali.

Ova torta, koja više liči na pitu, napravljena je od mekane i baršunaste italijanske kreme između dva sloja puterastog i savršeno mrvljivog testa. Sve preliveno slatkim pinjolima. A, ako niste ljubitelj pinjola, uvek možete da ih zamenite seckanim bademima.

Sastojci:

Za testo:

  • 425 g brašna
  • 150 g šećera
  • korica pola limuna, narendana
  • prstohvat soli
  • 170 g neslanog putera
  • 3 velika jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za fil:

  • 1 litar mleka
  • pola limuna (kora, u jednom komadu)
  • 6 žumanaca
  • 30 g brašna
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za vrh:

  • 115 g pinjola
  • 2 kašike mleka
  • šećer u prahu za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Pripremite testo: u procesoru za hranu ili mikseru sa posudom dodajte brašno, šećer, limunovu koricu, so i puter isečen na komadiće. Pulsirajte. Dodajte ekstrakt vanile, jaja i mešajte samo dok se testo ne sjedini. Ako je potrebno, dodajte kašiku ili dve mleka ako je previše suvo. Dodajte malo brašna, ako je previše mokro.
Uzeti testo i podeliti na dva dela, veliki i manji (oko 2/3 i 1/3). Napravite dva diska, umotajte svaki posebno u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Pripremite fil: limunovu koru stavite u mleko i zagrejte, ali ne do ključanja. Možete zagrejati i u mikrotalasnoj . U šerpu dodajte žumanca, brašno, kukuruzni skrob, šećer i ekstrakt vanile. Dobro umutite dok ne postane glatko. Dodajte malo vrelog mleka (ubacite limunovu koru) i još malo umutite. Umešajte ostatak mleka, mešajući.
Stavite tiganj na srednju vatru i dovedite do laganog ključanja uz mešanje. Fil će se zgusnuti pa pazite da se ne lepi za dno. Smanjite vatru kada počne da bubri i kuvajte još jedan ili dva minuta, dok ne dostigne željenu debljinu. Sipajte fil u staklenu posudu, prekrijte plastičnom folijom. Plastika treba da dodirne fil, tako da ne postane tvrđa na vrhu. Pustite da se ohladi.

Zagrejte rernu na 175 ° C.
Podmažite kalup za tart maslacem i brašnom (ili poprskajte). Prvo razvaljajte veće testo na lagano pobrašnjenoj površini u krug prečnika oko 30 cm. Uz pomoć oklagije, prebacite testo u kalup. Ako testo pukne, lako ga možete popraviti prstima, tako da ne brinite! Isecite višak testa oko ivica ili dodajte male komadiće ako je potrebno. Izbockajte dno viljuškom. Sipajte fil preko.
Razvucite drugo testo na oblik kruga od oko 28 cm i stavite ga na vrh torte. Ovaj put morate biti malo pažljiviji. Odrežite višak testa sa ivica i pritisnite ivice zajedno da se zapečate. Nežno izbockajte vrh viljuškom. Premažite vrh sa malo mleka i pospite pinjolima, lagano ih pritiskajući prstima da se zalepe za testo.
Pecite u donjoj trećini rerne oko 45 minuta, dok ne porumeni odozgo i oko ivica. Pustite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, pa onda jedan sat u frižideru pre nego što pospite šećerom u prahu i isečete.

Italijanska bakina torta Instagram/cookwithmanuela

Izvor: Stvar ukusa