Madlene su tradicionalni francuski kolačići od maslaca i obično se služe uz šolju kafe ili čaja. Priprema je vrlo jednostavna od sastojaka koje većina već ima kod kuće. Podsećaju na naše šapice i slično se prave sa modlama, a što duže stoje to su lepši. 

Napravite mirisne kolačiće po ovom lakom receptu, a sigurno da će vas oduševiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 130 g omekšalog maslaca
  • narendana kora jednog limuna
  • 3 jajeta
  • 170 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • pola kašičice soli

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte 50 grama šećera sa omekšalim maslacem i limunovom korom, i mutite dok smesa ne postane pahuljasta. Dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem dok se sve lepo ne sjedini. Belanca posebno umutite sa ostatkom šećera dok ne dobijete čvrst sneg. Pomešajte belanca sa smesom od putera i žumanaca, sve lagano izmešajte, a potom dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Lagano ručno promešajte da dobijete kompaktnu smesu. Ovako dobijeno testo ostavite da se hladi oko 2 sata. Rernu zagrejte na 180 stepeni, a zatim maslacem ili uljem premažite limene kalupe za kolače. Svaki kalup napunite testom malo više od polovine, poređajte na pleh i pecite oko 10-12 minuta dok ne dobiju rumenu boju. Kada se malo prohlade izvadite ih iz kalupa, poređajte na tacnu i pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa