Madlene su tradicionalni francuski kolačići od maslaca i obično se služe uz šolju kafe ili čaja. Priprema je vrlo jednostavna od sastojaka koje većina već ima kod kuće. Podsećaju na naše šapice i slično se prave sa modlama, a što duže stoje to su lepši.
Napravite mirisne kolačiće po ovom lakom receptu, a sigurno da će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 150 g šećera
- 130 g omekšalog maslaca
- narendana kora jednog limuna
- 3 jajeta
- 170 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- pola kašičice soli
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte 50 grama šećera sa omekšalim maslacem i limunovom korom, i mutite dok smesa ne postane pahuljasta. Dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem dok se sve lepo ne sjedini. Belanca posebno umutite sa ostatkom šećera dok ne dobijete čvrst sneg. Pomešajte belanca sa smesom od putera i žumanaca, sve lagano izmešajte, a potom dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Lagano ručno promešajte da dobijete kompaktnu smesu. Ovako dobijeno testo ostavite da se hladi oko 2 sata. Rernu zagrejte na 180 stepeni, a zatim maslacem ili uljem premažite limene kalupe za kolače. Svaki kalup napunite testom malo više od polovine, poređajte na pleh i pecite oko 10-12 minuta dok ne dobiju rumenu boju. Kada se malo prohlade izvadite ih iz kalupa, poređajte na tacnu i pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus