Pileća frikasa je francusko jelo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj, a pravi se tako što se bataci ispeku, a zatim lagano dinsta sa crnim i belim lukom, začinskim biljem i šargarepom u krem sosu od belog vina. Najbolje se slaže ako ga poslužite sa pire krompirom. Ovo jelo je nasleđe seoskih kuvara i domaćica i to mu daje neki poseban šmek. Nisu ga smislili profesionalci, a ukusno je kao da jesu. Recept ne zahteva precizna merenja, već se umesto toga oslanja na kvalitetne sastojke i tehniku sporog dinstanja kako bi jelo bilo sočno i ukusno. 

Pileća frikasa je više metod kuvanje nego pravi recept, jer u bukvalnom prevodu znači iseckana i pržena piletina, tako da ono što ćete dodati batacima u potpunosti zavisi od vas. Ono što je danas prihvaćeno kao pileća frikasa je meso dinstano u krem sosu od belog vina.  Možete dodati bilo koje povrće koje može da izdrži spor proces dinstanja, a da se ne raspadne. Dakle, šargarepa, pečurke, boranija ili čak brokoli. 

Poslednju dodajte pavlaku za kuvanje, tek kada završite proces pečenja i kuvanja, kako se ne bi odvojila od sosa. 

Sastojci: 

  • 8 bataka ili karabataka
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 manji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 3-4 grančice timijana
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 1 1/2 šolje pilećeg bujona
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje 

Priprema:
Osušite meso ubrusom, pa posolite i pobiberite. U tiganj sipajte malo ulja, pa ispecite meso s obe strane, ne treba da bude skroz pečeno. Izvadite iz tiganja, pa dodajte puter i izdinstajte seckani luk i šargarepu nekih 7-10 minuta. Zatim dodajte mleveni beli luk i timijan, pa kuvajte još pola minuta. Dodajte brašno i kuvajte dok brašno ne upije mast. Sipajte belo vino, kratko dinstajte, a zatim sipajte i bujon. Vratite piletinu u tiganj, pa pecite u rerni na 180°C oko 45 minuta. U gotovo meso dodajte i pavlaku za kuvanje, pa dobro promešajte. Začinite po potrebi. 

Izvor: Stvar ukusa